Leuven plant meer dan 29.500 nieuwe bomen en planten
bron: Stad Leuven

Koning winter staat nog maar net voor de deur of de stad Leuven maakt zich al klaar voor de lente. Duizenden  bomen, hagen en vaste planten gaan de komende weken de Leuvense grond in. “Als we willen dat de wortels van de bomen en planten met de eerste lentezon kunnen groeien, dan is het nu alle hens aan dek”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

De stad Leuven plant de komende weken 475 bomen, 14.600 heesters en haagplanten en 13.900 vaste planten. Daarnaast komen er nog  550 stuks plantgoed om volgend jaar een vierde buurtbos aan te leggen. Samen 29.500 stuks nieuw aanvullend groen of ter vervanging van oude bomen en planten.

Bomen eerst

De plantactie start met de bomen. De extra bomen komen vooral in heraangelegde straten.  Zo krijgen onder andere de Huttelaan, de Tweekleinwegenstraat, de Hoveniersdreef, de Vanwaeyenberglaan en de Bierbeekstraat er meer bomen bij dan voor de heraanleg. Op andere plaatsen komen de nieuwe bomen ter vervanging van oude bomen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Pastoor Eeckelaarslaan of langs de Kesseldallaan. 

Toekomstgericht

“Bij de keuze van de bomen denken we toekomstgericht en houden we rekening met de prognoses van de klimaatopwarming”, weet schepen Wadera.  “We zorgen ervoor dat ze een goede start kunnen nemen door de bodem te verrijken met degelijke teelaarde of plantsubstraat en bodemverbetering. Omdat de bomen grote kruinen moeten krijgen, zorgen we ook voor voldoende ondergrondse groeiruimte.” Zo krijgen de bomen maximale kansen om uit te groeien tot grote oude bomen die veel CO2 opnemen en zorgen voor verkoeling.

28.500 planten en heesters

Wanneer de meeste bomen geplant zijn, is het aan de heesters en vaste planten. Die 28.500 stuks wil de stad ten laatste tegen maart allemaal geplant hebben. Dan hebben de wortels nog voldoende tijd om in de aarde te schieten, waardoor de planten zelfstandiger kunnen groeien. “Want alle plantgoed water geven vraagt veel handen en tijd, het is dus goed als ze zo veel mogelijk zelf water aan de bodem kunnen onttrekken”, zegt schepen Wadera.

Vierde buurtbos

Naast deze jaarlijkse plantactie bereidt de stad Leuven momenteel ook de aanleg van een vierde buurtbos met 550 extra inheemse bomen en struiken voor. Dit komt in de Armand Meyswijk. De anderen drie vind je aan het Lemmekensveld, de Désiré Mellaertslaan en de Centrale Werkplaatsen. In januari starten de werken om de grond klaar te maken voor het bos. Nog voor de lente zal de stad de aanplanting doen.

“Ik ben blij met deze plantactie. Bestaand groen houden en aanvullen is inderdaad een absolute prioriteit. Want we willen een aangename stad, nu en in de warmere en nattere toekomst”, besluit schepen Wadera.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten