Kennis bundelen voor de ontwikkeling van batterijpakketten voor voer- en vaartuigen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

Toonaangevende Brabantse ondernemingen zoals DAF Trucks, VDL Groep, Damen Shipyards en ELEO Technologies hebben samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de economische ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development de krachten gebundeld in het nieuwe innovatieprogramma Battery Competence Center. Daarbij hebben zich ook de kennisinstelling TNO Traffic & Transport en de brancheverenigingen RAI Automotive Industry NL en Netherlands Maritime Technology (NMT) aangesloten. Het Battery Competence Center is een samenwerkingsverband waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van batterijpakketten voor bussen, trucks en schepen.

De partners in het Battery Competence Center bundelen hun kennis met als doel batterijpakketten zo te ontwikkelen en te produceren dat het voer- of vaartuig beter én concurrerender wordt. Ook trekken de partijen samen op in de aankoop van batterijcellen. Dat vergroot de inkoopkracht van de bedrijven. Door samen in te kopen en zelf batterijpakketten te ontwikkelen en te produceren, wordt Nederland minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers.

Innovatieve batterijtechnologie is onmisbaar

Om de energietransitie te doen slagen is innovatieve batterijtechnologie onmisbaar. Nederland kent sterke spelers in de mobiliteitssector, zoals DAF Trucks, VDL Groep en Damen Shipyards die vol inzetten op het elektrificeren van hun voer- en vaartuigen. Door krachten te bundelen met kennisinstellingen en veelbelovende startups op het gebied van batterijtechnologie en –productieprocessen, wil het Battery Competence Center de productie van batterijpakketten naar Nederland halen en de economische kansen voor Nederlandse Original Equipment Manufacturers (OEM) en startups vergroten. Een groot deel van de betrokken partijen en innovatieve startups in batterijtechnologie is gevestigd in de regio Brainport Eindhoven.

Samenleving en economie weer duurzamer maken

“We zijn blij dat deze partijen samen aan de slag gaan een industrie die zo belangrijk is voor ons toekomstig verdienvermogen verder te helpen”, verklaart Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie en Kennis- & Talentontwikkeling van de provincie Noord-Brabant. “Het project wordt ondersteund door de €2,4 miljoen uit het Europees subsidieprogramma in samenwerking met de provincie. Deze steun zorgt in combinatie met de €2,3 miljoen eigen inbreng van de deelnemende partijen voor een stevige impact in het versnellen en verbeteren van onze batterijtechnologie, waarmee we onze samenleving en economie weer een stukje duurzamer kunnen maken.”

Belangrijke competenties zijn er al

Het Battery Competence Center wil dat Nederland een belangrijke positie gaat innemen in de Europese batterijketen. Nederland heeft hiervoor al een aantal belangrijke competenties. Denk hierbij aan het ontwikkelen van complexe productieprocessen en machines, de expertise op het gebied van dunne-film technologie en plasma chemie die nodig zijn om nieuwe generatie batterijcellen te ontwikkelen, de gunstige logistieke ligging in Europa en de sterke automotive en maritieme industrie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten