Kunstcollectie van internationale allure uit Nederland en België binnenkort te zien
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto JK Art Foundation

Met topwerken van schildergrootheden zoals Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Picasso, Dali, Modigliani, Dumas, Kapoor en Eliasson krijgt Het Noordbrabants Museum (HNM) in de provinciehoofdstad ’s-Hertogenbosch de beschikking over een omvangrijke kunstcollectie van internationale allure. Daarmee kan het zijn positie als toonaangevende culturele instelling verder versterken. De JK Art Foundation heeft een zorgvuldig opgebouwde kunstcollectie, bestaande uit ongeveer 550 werken, daterend van 1500 tot heden, in permanente bruikleen gegeven aan het museum. Hiermee bezit het Bossche museum op termijn een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland. De collectie is van een anonieme Brabantse verzamelaar die de beroemde doeken heeft ondergebracht in de Bossche JK Art Foundation. Hij wil dat het beheer van de kunstwerken voor de toekomst is veiliggesteld.

“Een droom die uitkomt!” Zo omschrijft museumdirecteur Charles de Mooij de toezegging van de JK Art Foundation om haar gehele collectie over te dragen aan Het Noordbrabants Museum. Het HNM werkt al vele jaren samen met de JK Art Foundation. Sinds 2010 exposeert het met regelmaat werken uit deze particuliere collectie, zowel ten behoeve van tentoonstellingen als voor collectiepresentaties.
Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, omschrijft de verzameling die in ruim 30 jaar is bijeengebracht als “een prachtige collectie die in Nederland zijn gelijke niet kent. De collectie van de JK Art Foundation is breed, verrassend en kwalitatief hoogwaardig. Verschillende stukken zouden in de topmusea van de wereld niet misstaan. De collectie zal dan ook een breed publiek aanspreken.”

Kunstwerken afkomstig uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden

De verzameling van de JK Art Foundation bevat kunstwerken uit de 16de en 17de eeuw, afkomstig uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Hieronder bevinden zich schilderijen van Jan Brueghel de Oude, Adriaen Coorte, Dirck van Delen, Jan van Goyen, Peter Paul Rubens en Michel Sittow. Daarnaast telt de verzameling veel werken uit de eerste helft van de 20ste eeuw: Giacomo Balla, Constantin Brancusi, Salvador Dalí, Robert Delaunay, Sonia Delaunay-Terk, Kees van Dongen, James Ensor, Bart van der Leck, Tamara de Lempicka, René Magritte, Amedeo Modigliani, Piet Mondriaan, Constant Permeke, Pablo Picasso en vele andere moderne kunstenaars. Ook hedendaagse kunstenaars zijn uitstekend vertegenwoordigd: Josef Albers, Armando, Joseph Cornell, René Daniëls, Marlene Dumas, Olafur Eliasson, Lucio Fontana, Anish Kapoor, Yayoi Kusama, Sol LeWitt, Luc Tuymans e.a.

De JK Art Foundation leent met grote regelmaat haar kunstwerken uit aan vooraanstaande musea in binnen- en buitenland, zoals recent voor exposities in het MoMA in New York, de National Gallery of Art in Washington, de Albertina in Wenen, Fondazione Prada in Venetië, Kunstmuseum Bern, The National Art Center in Tokyo en vele andere musea van wereldfaam.

Binnenkort een selectie van 100 topwerken te zien

Een selectie van 100 topwerken uit de verzameling van de JK Art Foundation is van 18 december tot en met 26 februari 2022 te zien in Het Noordbrabants Museum in de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’. In deze expositie, in samenwerking met het Singer Museum in Laren, zijn vrijwel alle grote Europese stromingen uit de 20ste en 21ste eeuw vertegenwoordigd.

Afspiegeling van de kunst, geschiedenis en cultuur in Nederland en België

De collectie van het museum vormt een afspiegeling van de kunst, geschiedenis en cultuur van Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het tentoonstellingsbeleid kreeg de afgelopen jaren een steeds internationaler karakter met extra aandacht voor de kunst van het aangrenzende en in cultureel opzicht zo verwante België. De collectie van de JK Art Foundation is in dit opzicht van grote meerwaarde. De werken uit deze collectie verhogen niet alleen de kwaliteit van de museumcollectie, zij bieden ook de zozeer gewenste extra nationale en internationale context. Verwerving van deze particuliere kunstverzameling vormt voor Het Noordbrabants Museum een kwaliteitsimpuls van onschatbare waarde.

Annabelle Birnie, bestuurslid van de JK Art Foundation: Het bestuur van de JK Art Foundation is verheugd over het enthousiasme waarmee de collectie wordt ontvangen door de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch en Het Noordbrabants Museum. De jarenlange samenwerking met het museum zet de foundation graag voort en kijkt uit naar onze gezamenlijke toekomst.”
De JK Art Foundation, gevestigd om de hoek bij Het Noordbrabants Museum, stelt zich ten doel het in het algemeen belang tonen van de JK Art Collection en andere kunstwerken aan het nationale en internationale publiek en het leveren van een bijdrage aan kunst, cultuur en welzijn. En alles wat daar direct of zijdelings verband houdt of aan bijdraagt.
De anonieme, Brabantse kunstliefhebber verzamelde de schilderijen gedurende dertig jaar. Hij verwierf de kunstwerken op beurzen, veilingen en via galeries in binnen- en buitenland.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten