Wetenschappers onder leiding van professor Massimiliano Mazzone aan VIB en KU Leuven hebben een nieuw doelwit geïdentificeerd voor immuuntherapie tegen huidkanker. Dit doelwit is mogelijks ook een waardevolle biomerker die artsen helpt te voorspellen welke huidkankerpatiënten goed zullen reageren op immuuntherapie. De studie is vandaag gerapporteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Immunology Research.
Immuuntherapie is een recente doorbraak in kankerbehandeling waarbij het eigen afweersysteem van de patiënt versterkt wordt om kankercellen aan te vallen. Bij een aantal moeilijk te behandelen kankers, zoals huid- en longkanker, leidde deze aanpak bij sommige patiënten tot een spectaculaire verbetering en soms zelf volledige genezing.
Helaas werkt immuuntherapie niet voor elke patiënt. Er wordt voortdurend verder onderzoek verricht om immuuntherapie succesvol te kunnen toepassen voor meer kankerpatiënten.
Meer aanvalstroepen naar de tumor
Massimiliano Mazzone, Ward Celus, Ana I. Oliveira en collega’s aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie melden vandaag dat ze een potentieel nieuw doelwit voor immuuntherapie hebben ontdekt, genaamd PlexinA4. Plexin-eiwitten waren reeds gekend voor hun belang bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, en, meer recent, voor hun rol in de afweercellen van het immuunsysteem. De nieuwe experimenten van het Mazzone lab suggereren dat behandelingen gericht tegen het PlexinA4-eiwit een nieuwe strategie kunnen vormen om méér immuuncellen af te sturen op tumoren. De wetenschappers doen verder onderzoek naar hoe deze therapie gecombineerd kan worden met huidige behandelingen voor kanker.
In nauwe samenwerking met Prof. Dr. Oliver Bechter en Dr. Ewout Landeloos van UZ Leuven, stelden de onderzoekers vast dat patiënten met uitgezaaide huidkanker meer PlexinA4 hebben in hun immuuncellen in het bloed. Maar na de eerste behandelingscyclus met immuuntherapie, zakte de hoeveelheid PlexinA4 aanzienlijk bij de patiënten bij wie de therapie aansloeg. Dat toont het potentieel aan van PlexinA4 als biomerker.
Deze studie opent nieuwe perspectieven voor immuuntherapie tegen huidkanker
Op termijn kan dit onderzoek leiden tot verbetering van behandelingen, zeggen de onderzoekers. Bovendien kan PlexinA4 als biomerker mogelijks in een vroeger stadium voorspellen welke patiënten gebaat zijn bij immuuntherapie. Om deze resultaten te bevestigen is extra onderzoek nodig.