Echo helpt om batterijen te recycleren
bron: IPS - Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Ultrasoon geluid, dat we vooral kennen van de echografie bij een zwangerschap, kan de recyclage van waardevolle materialen uit batterijen enorm versnellen en verbeteren. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

De snelle elektrificatie van ons transport zal in de toekomst onvermijdelijk leiden tot een nog grotere afvalberg aan batterijen. Wetenschappers zijn daarom volop op zoek naar manieren om die batterijen te recycleren en er de waardevolle componenten uit terug te winnen. Volgens Zweedse onderzoekers kan ultrasoon geluid daarbij helpen.

iPhones en Tesla’s

De wetenschappers stuurden geluidsgolven met extreem hoge frequenties door gebruikte batterijen uit iPhones en Tesla-auto’s. Zo worden microbubbels gevormd die sterke plaatselijke temperatuurschokken genereren en de materialen sneller doen vrijkomen. De methode halveert hiermee de tijd die nodig is om een batterij te recycleren.

Bovendien kunnen met deze methode meer kostbare metalen zoals lithium, kobalt, mangaan en nikkel worden teruggewonnen. Gemiddeld wordt zo 99 procent van de nikkel en kobalt herwonnen, voor lithium en mangaan is dat respectievelijk 94 en 96 procent, zegt Xiong Xiao, onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Technologie in Zweden.

Minder chemische stoffen

De methode laat bovendien toe om minder agressieve chemische stoffen te gebruiken, zegt Xiao, en in plaats daarvan over te schakelen op bijvoorbeeld citroenzuur en azijnzuur. Die stoffen zijn veel minder schadelijk voor het milieu.

“Efficiënte recyclage wordt cruciaal voor een duurzame batterijmarkt in de toekomst”, zegt ze. “De voordelen daarvan gaan veel verder dan enkel de elektrificatie van auto’s, maar hebben gevolgen voor de ontelbare systemen die gebruikmaken van energieopslag, van smartphones tot elektriciteitsnetten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten