Zwitserland 29e land waar homo’s kunnen trouwen. Hoe staat het wereldwijd met het ‘homohuwelijk’?
Auteurs: Hugo Greenhalgh en Rachel Savage - bron: IPS - Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

De Zwitserse kiezer heeft met een grote meerderheid voor de invoering van het homohuwelijk gestemd. De afgelopen twee decennia kozen steeds meer landen ervoor om het huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht. Een overzicht:

Zwitserland stemde afgelopen zondag in een referendum met een overweldigende meerderheid voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Ook wordt het voor die stellen mogelijk om kinderen te adopteren.

Vorige week keurde ook al de Mexicaanse staat Sonora het homohuwelijk goed; intussen de 24e staat in Mexico (van 32 in totaal). Het lijkt erop dat de roep om gelijkheid voor lgbtq+-personen over de hele wereld toeneemt. Klopt dat? 

29 landen 

Meer dan twintig jaar geleden stapten een lesbisch koppel en drie homoparen in het Amsterdamse stadhuis in het huwelijksbootje. Ze schreven daarmee geschiedenis. Nederland werd het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk toestond. Het werd een stap die navolging zou krijgen in bijna dertig andere landen.

Een aantal belangrijke feiten op een rij over het wettelijke huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht over de hele wereld:

  • Het huwelijk is opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht in de volgende 29 landen: Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Groot-Brittannië, Canada, Colombia, Costa Rica, Denemarken, Ecuador, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Luxemburg, Malta, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, Uruguay en de Verenigde Staten.
  • Naar schatting 34 landen erkennen een vorm van geregistreerd partnerschap voor paren van hetzelfde geslacht.
  • Het homohuwelijk wordt fel bekritiseerd door veel religieuze groeperingen. In een film die in oktober 2020 werd uitgebracht kwam Paus Franciscus aan het woord, die zei dat koppels van hetzelfde geslacht moeten worden beschermd door burgerlijke wetten. Maar in maart oordeelde het Vaticaan nog dat priesters deze verbintenissen niet mogen zegenen.
  • Bijna een derde van de volwassenen wereldwijd vindt dat mensen van hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen, zo blijkt uit een onderzoek van de wereldwijde lgbtq+-belangenbehartigingsgroep ILGA en onderzoeksbureau RIWI, die in 2016 zo’n 100.000 mensen in 65 landen ondervraagd hebben. 
  • In juli 2020 werd Montenegro het eerste Europese land buiten West-Europa en de Europese Unie dat burgerlijke partnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht legaliseerde.
  • Costa Rica zette een primeur in Midden-Amerika neer, door in mei 2020 groen licht te geven voor het homohuwelijk. Toen werd een historische uitspraak van het grondwettelijk hof van kracht.
  • Noord-Ierland werd het laatste deel van het Verenigd Koninkrijk dat in februari 2020 gelijke huwelijksrechten invoerde. 
  • Taiwan stond in 2019 als eerste land van Azië het homohuwelijk toe.
  • In Afrika is alleen in Zuid-Afrika het homohuwelijk toegestaan. In veel landen in Afrika zijn seksuele betrekkingen tussen personen van hetzelfde geslacht een misdaad waarop gevangenisstraf of de doodstraf staat.


Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij Thomson Reuters Foundation.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten