Nieuwe woonvorm vult het gat tussen thuis wonen en verpleeghuis
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Zorgsaamwonen

Nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen zijn hard nodig. In Aarle-Rixtel (Noord-Brabant) ontwikkelen ze een nieuwe vorm die ook elders in Nederland van waarde kan zijn. Samen met de gemeente Laarbeek, woningcorporatie Wocom, de buurt en de bewoners in en om een appartementencomplex voor ouderen is gestart met een nieuwe opzet voor een pilotfase van twee jaar. Een woonzorgcentrum dat het gat moet vullen tussen thuis wonen en een verpleeghuis.

‘Zonnetij’ biedt met 98 appartementen een fijne woonplek voor ouderen mét en zonder zorg. De bewoners huren hun appartement bij woningcorporatie Wocom. Ongeveer eenderde van de bewoners heeft een indicatie voor langdurige zorg en krijgt deze verpleeghuiszorg in het eigen appartement geleverd.
De andere bewoners hebben geen zorg nodig of ontvangen thuiszorg. Een ‘magische mix’ van zorgvragers en vitale bewoners. “Niet de zorg staat voorop”, vertelt Kim van Uden, procesbegeleider bij zorgorganisatie ‘De Zorgboog’ in Aarle-Rixtel, “het gaat juist om de gemeenschap, het omzien naar elkaar en de activiteiten.”
De ‘Buurtkamer’ in het complex is helemaal opgeknapt en gezellig gemaakt. En er komt spoedig een ‘beweegtuin’ buiten, één van de wensen van bewoners, mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers en fondsen. De ‘Buurtkamer’ biedt zeven dagen per week een welzijnsprogramma dat voor en door bewoners en de buurt georganiseerd wordt. Kim: “Je kunt hier op een fijne manier je dag doorbrengen. Het gaat om gezelligheid, het ritme van de dag, samen eten, actief zijn, het netwerk versterken en plezier hebben. Ons motto is niet voor niets: elke dag een fijne dag. Iedereen is welkom of je nu een zorgindicatie hebt of niet.”

“Niet de zorgorganisatie is bepalend, maar de mensen zelf.”

De nieuwe opzet van ‘Zonnetij’ speelt in op de uitdagingen van de vergrijzing. Kort gezegd: er komen steeds meer ouderen, er is minder zorgpersoneel beschikbaar en niet alle ondersteuning kan van professionals komen.
Procesmanager Kim van Uden heeft voor de gemeente, de woningcorporatie en de zorgorganisatie het nieuwe concept ontwikkeld. ‘En we zijn nog volop in ontwikkeling en in gesprek met bewoners en vrijwilligers. Het ‘oude’ Zonnetij was een wooncomplex met een verzorgingshuisgedeelte. Voor dat deel was een zorgteam 24 uur per dag aanwezig en met de buurt was weinig connectie. Nu wordt de zorg ambulant verleend, wonen de bewoners zelfstandig in hun eigen appartement en draait de ‘Buurtkamer’ op bewoners zelf en vrijwilligers. Kim: “Niet de zorgorganisatie is bepalend, maar de mensen zelf. Er is geen locatiemanager, maar een verbinder die er op uit is om ‘Zonnetij’ te verbinden met de gemeenschap en er een bruisend centrum voor de buurt van te maken.”

De vernieuwde organisatie vraagt om een andere manier van financiering

De vernieuwde organisatie van wonen, welzijn en zorg vraagt om een andere manier van financiering. “Alle organisaties dragen een steentje bij aan de ‘Buurtkamer’. We zijn echt aan het sprokkelen geweest”, verklapt Kim. Ze heeft daarvoor inspiratie gehaald uit het beeld van de campingbaas. Vertelt: “Op een camping zijn allerlei activiteiten – het winkeltje, de disco, de pizza avond – die op zichzelf niet rendabel zijn, maar samen zorgen voor een haalbaar concept. Zo hebben wij ook gezocht naar elementen die elkaar versterken. De corporatie stelt de ‘Buurtkamer’ gratis beschikbaar, de gemeente zet middelen in vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de zorgorganisatie investeert in preventie/welzijn, huurders betalen mee aan de servicekosten en we hebben opbrengsten uit de verkoop van eten en drinken. De partijen bieden ons experimenteerruimte voor drie jaar waarvan het eerste jaar van voorbereiding nu voorbij is. Zonder die bestuurlijke dekking was het niet gelukt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten