Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Breda

Met een opvallende campagne is het gemeentebestuur van Breda gestart met aandacht voor eenzaamheid. De campagne reikt tips en ideeën aan voor mensen die eenzaamheid bij anderen herkennen en het lastig vinden om hier iets mee te doen. In de campagne vertellen Bredanaars hoe zij eenzaamheid ervaren en wat zij er aan doen om dit gevoel weg te nemen. Verhalen en tips worden gedeeld via korte filmpjes op social media, op het platform PlusEenBreda en via posters in de stad.

Zo is Bryan gestart met Brabant Maatjes om jongeren met elkaar in contact te brengen en heeft Kawther zich aangesloten bij Buddy to Buddy. Ook het doen van vrijwilligerswerk en het bezoeken van een inloop zijn succesvolle manieren om het gevoel van eenzaamheid te verminderen.
Bryan, initiatiefnemer van Brabant Maatjes: “Ik heb me een tijd alleen gevoeld. Had weinig uitjes met vrienden. Toen ik mijn gevoel deelde met anderen bleek ik niet de enige te zijn. Even contact met elkaar om te horen hoe het gaat of samen een drankje doen, heeft mij al geholpen. Ik wilde anderen met ditzelfde gevoel op weg helpen en daarom ben ik Brabant Maatjes gestart. Een plek waar iedereen welkom is, zonder labels. Op Facebook hebben we al 1100 leden. De behoefte is dus groot.”

“We willen laten zien dat iedereen met eenzaamheid te maken kan krijgen.”

De Bredase wethouder Miriam Haagh: “Eenzaamheid is van alle tijden. Door corona hebben we gezien dat het gevoel van eenzaamheid ook onder jongeren sterk is toegenomen. Met deze campagne willen we het taboe doorbreken. We willen laten zien dat iedereen – jong en oud – met deze gevoelens te maken kan krijgen. Dat het bij het leven hoort. Maar ook dat je er iets aan kunt doen als je het als vervelend ervaart. Volgens de wethouder zijn het zeker niet alleen ouderen die zich eenzaam voelen.

“Door corona hebben we weer een beetje geleerd naar elkaar om te kijken.”

Ze is hoopvol gestemd over het succes en resultaat van de campagne: “Door corona hebben we juist gezien dat mensen heel veel voor elkaar over hebben. We hebben weer een beetje geleerd om naar elkaar om te kijken. En daar willen we van profiteren. Gewoon door te groeten, door een gesprekje aan te gaan of een klein wandelingetje te maken, kun je al een enorm verschil maken. Met echte aandacht voor elkaar kunnen we al heel veel oplossen.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here