Auteur: Alison Kentish - bron: IPS - Photo by Hush Naidoo on Unsplash

Investeringen in bescherming van gezondheidswerkers en veerkracht van zorgsystemen moeten prioriteit krijgen in covid-19-herstelplannen, zeggen 130 landen in een verklaring.

In de verklaring aan de Algemene Vergadering van de VN noemen de landen de inspanningen van gezondheidswerkers, eerstehulpverleners en andere essentiële beroepen tijdens de covid-19-pandemie “één van de grootste wereldwijde uitdagingen in de geschiedenis van de Verenigde Naties.”

 “Onze waardering voor de zorg en gezondheidswerkers kan niet beginnen en eindigen met de pandemie”, zei Volkan Bozkir, voorzitter van de 75ste Algemene Vergadering van de VN.

“Elke dag ondersteunen miljoenen verpleegkundigen, verloskundigen, artsen, onderzoekers, medewerkers van de spoedeisende hulp en anderen ons bij een gezond leven. Of het nu gaat om preventie of behandeling, ons hele zorgsysteem is gebouwd op de schouders van de vrouwen en mannen die zich onvermoeibaar inzetten om hulp te bieden in moeilijke tijden”, zei hij.

Heropening

De gezamenlijke verklaring was een initiatief van de permanente missies van Brazilië, Georgië, Japan, Zuid-Afrika, Thailand en Turkije.
Ze roept onder meer op om ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers volledig beschermd zijn tijdens de uitvoering van hun werk en voorrang krijgen bij vaccinatie tegen covid-19 en voorzien zijn van voldoende middelen.

Saint lucia was een van de landen die prioriteit gaf aan vaccinaties voor zorgpersoneel. Gezondheidswerkers, 65-plussers en ouderen in zorgcentra werden als eerste gevaccineerd, zegt het hoofd van de medische diensten in het land, Sharon Belmar-George.

Een succesvolle vaccinatiecampagne is voor het land essentieel om de toerismesector weer te kunnen openen. Het land is economisch sterk afhankelijk van deze sector. Uit recente statistieken blijkt dat 27,6 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een vaccin, inmiddels is gevaccineerd tegen covid-19.

“Voor Saint Lucia zijn de drie belangrijkste risico’s voor verspreiding de inkomende toeristen, terugkerende landgenoten en illegale binnenkomst uit buurland Martinique”, zegt Belmar-George. “We streven naar een vaccinatiegraad van 70 procent. Dat is extreem belangrijk en het doel waar we naartoe werken, nu we het land weer willen openen.”

Psychologische problemen

De algemeen directeur van de WHO, Tedros Ghebreyesus, zei dinsdag dat naar schatting 115.000 gezondheidswerkers zijn overleden tijdens de pandemie.

“Deze mensen stonden in de frontlinie van de strijd tegen covid-19 en te veel van hen zijn hier zelf ook hard door geraakt. Veel gezondheidswerkers zijn geïnfecteerd geraakt en kregen te maken met angst, vermoeidheid en professionele burn-out.”

De WHO-directeur riep op om werknemers in de zorg adequaat te belonen voor hun inzet, en te zorgen voor voldoende bijscholing, promotiekansen en veilige werkomstandigheden.

In de verklaring roepen de landen op tot investeringen in de veerkracht van zorginfrastructuur en zorgsystemen in hun covid-19-herstelplannen, en dit af te stemmen op de Agenda voor 2030 op het gebied van zorg en welzijn.

Ze geven verder aan “diep bezorgd” te zijn over de psychologische druk waaronder mensen in de zorg werken. Die druk leidt onder meer tot angst, depressieve gevoelens en burn-out. Ook hebben ze te maken met fysieke en psychologische intimidatie.

Uit de verklaring blijkt ongemak over het tekort aan zorgprofessionals in veel ontwikkelingslanden, een situatie die de zorgsystemen bedreigt. Ze pleiten voor wereldwijde afspraken ter bescherming van degenen die de wereld beschermden tijdens covid-19, als erkenning van hun moed, zorg en betrokkenheid.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here