redactrice: Anne Desreveaux - Photo by rusyena on Unsplash

Jaarlijks sterven heel wat vogels door te botsen tegen onze ramen, windmolens of andere gebouwen die door de mens gemaakt en geplaatst zijn. Onderzoekers van de Universiteit van William & Mary in Virginia bestuderen nu hoe witte ruis de tegemoetkomende vogels kan waarschuwen voor het gevaar om zo deze ongelukken in de toekomst te vermijden.

Wanneer vogels vliegen, vooral over lange afstanden, letten ze vaak niet zo goed op hun omgeving. Visuele middelen werden al eerder gebruikt in de hoop dat dit de vogels zou waarschuwen van het aankomende gevaar, maar die bleken niet effectief te zijn. Volgens bioloog John Swaddle is dit omdat vogels met hun hoofd naar beneden gericht vliegen om zo sneller te zijn, maar dit zorgt er echter ook voor dat ze minder voor zich uit kijken en ongelukken vaker gebeuren.

Hierdoor begonnen Swaddle en zijn team te experimenteren met geluid als een manier om vogels te waarschuwen voor nakende gebouwen, zendmasten of windmolens.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here