Dubbel gezond: fietsen en lokaal duurzaam voedsel kopen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Sven Hilker via Pixabay

De Stichting Brabantse Milieufederatie (BMF) maakt een dubbelslag over gezondheid voor de mens en voor de natuur. Fietsen is gezond en fietsen langs landwinkels en boerderijverkooppunten, waar je lokaal en duurzaam voedsel kunt kopen, is óók nog eens gezond. De Milieufederatie heeft hiervoor vijf unieke fietsroutes door het Noord-Brabantse land samengesteld. Met deze campagne wil de organisatie mensen kennis laten maken met boerenfamilies die zich inzetten voor natuur, milieu en klimaat op hun bedrijf. De fietsroutes zijn te vinden op Fietsroutes Noord-Brabant | GoodFoodClub

De routes zijn onderdeel van de GoodFoodClub.nu, een landelijke campagne van de Natuur- en Milieufederaties. Een campagne die moet bijdragen aan de transitie van de landbouw in Nederland door het promoten van voedselaanbieders die op een zo natuurlijk mogelijke manier werken. Zo kies je als consument voor lokale producten die goed zijn voor het herstel van biodiversiteit en zorg je voor een eerlijke prijs voor boeren en tuinders. Op de site staan alle duurzame landwinkels, afhaalpunten en restaurants op een rij. Inmiddels zijn er dat in Noord-Brabant 48 en zo’n 600 in heel Nederland. Dit aantal groeit nog steeds elke week.

“Met iedere fietsroute kun je een maaltijd bij elkaar fietsen.”

Met de fietsroutes wil de BMF-consumenten laten kennismaken met de talrijke initiatieven waar duurzame lokale groenten, fruit, kaas en vlees te koop zijn. “Met iedere fietsroute kun je een maaltijd bij elkaar fietsen”, aldus de BMF.
De natuur- en milieufederatie hoopt met deze actie te bereiken dat meer boeren overstappen naar een nog duurzamere manier van voedselproductie. Want dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, zegt de organisatie, ook helpen deze landwinkels de boeren om een eerlijke en betere prijs voor hun producten te krijgen. Want producten die direct vanaf de boerderij worden verkocht, zijn niet afhankelijk van tussenhandel, zoals veilingen en supermarktketens. Langs de fietsroutes zijn het volgens de BMF allemaal bedrijven die geen landbouwgif gebruiken en de natuur het werk laten doen.

De vijf routes in Noord-Brabant zijn:

 1. Rondje Oudenbosch – Etten-Leur (22,4 km)
  De route gaat langs De Walnoothoeve(n), De Heulhoeve en Hillekens Hoeve.
 2. Rondje Breda – Ulvenhout – Oosterhout (36 km)
  De route gaat langs Wortels in Breda, Sophia’s Tuin en Elemental Eco Shop.
 3. Rondje Tilburg – Hilvarenbeek – Riel (50,5 km)
  De route gaat langs ‘t Schop, De Kraanvogel, De Regte Heijden en Food-Atelier.
 4. Rondje Tilburg – Udenhout (37,7 km)
  De route gaat langs 4 verschillende aanbieders waar je de natuur kunt zien, proeven, ruiken en beleven.
 5. Rondje Boxtel – Oirschot – Haaren (41,5 km)
  De route gaat langs Tuinderij de Voedselketen, Tuinderij de Es en Het Kruidenrijk.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten