bron: VUB

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat voor jongeren een educatief centrum bouwen waar wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde samenkomen: de STEAM Academy.

De STEAM Academy wil een platform en leeromgeving bieden voor alle jongeren, voor creatievelingen en voor iedereen in de regio“, zegt VUB-vicerector voor Innovatie Hugo Thienpont.

De VUB wil STEAM de aandacht geven die het verdient, maar hoopt ook een concrete en tastbare invulling toe te voegen. Gooik is de perfecte centrale locatie om precies dat te doen. De Academy wordt een plek waar iedereen 21e-eeuwse vaardigheden kan ontwikkelen met de Sustainable Development Goals (SDG’s) in het achterhoofd. Ondernemerschap wordt gestimuleerd en interdisciplinariteit staat centraal. De VUB biedt een breed scala aan wetenschappelijke disciplines, dankzij de bijdrage van onderzoekers en onderzoeksgroepen van alle VUB-faculteiten. B-PHOT zal het project coördineren.”

Placemaking & Value voor de regio

De STEAM Academy biedt een unieke kans om samen te werken met de gemeente Gooik, Pajottenland, Zennevallei en met de ‘smart region’ Vlaams-Brabant. Verder worden ook de bibliotheek, kunstacademie en de muziek-, woord- en dansacademie in het gebouw verplaatst. Deze combinatie zal veel interessante synergiën ontwikkelen. Naast basis- en middelbare scholieren wil de STEAM Academy ook jongeren, docenten en omwonenden, maar ook ondernemers uit de regio aantrekken. VUB-studenten en -onderzoekers krijgen de kans om hun theorieën te implementeren. De universiteit zal polyvalente ruimtes en een auditorium voor 150 personen bieden. Deze ruimtes zullen modulair zijn om een breed scala aan activiteiten te bedienen. Naast een Bio Hacklab zal een VUB FabLab openstaan voor alle geïnteresseerde creatievelingen en zal het vele evenementen en workshops organiseren.

Dit project zal niet het gewone klaslokaal zijn. Het educatieve centrum biedt onderdak aan een breed scala aan activiteiten, zoals zomerkampen en wetenschapsclubs. De VUB biedt zelfs een testomgeving voor het digitale klaslokaal van de toekomst, waar studenten regelmatig lessen kunnen volgen met digitale apparatuur,” zegt Thienpont.

Eerste opstart: De groeituin 5.0

De eerste stap naar de STEAM Academy in 2023 is al in volle gang. In de tuinen van de VUB Photonics Campus lanceerde B-PHOT de Groeituin 5.0, een buitenlab waar kinderen tijdens wekelijkse bijeenkomsten betrokken kunnen zijn bij wetenschap, technologie en techniek. Deze samenwerking met de VUB, Authentical en tal van andere regionale actoren kreeg de steun van VLAIO om trajecten te verzorgen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here