Kunnen alle inwoners meeprofiteren van ‘brede welvaart’?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Mediamodifier via Pixabay

Met een grootscheeps opgezette communicatiecampagne gaat het gemeentebestuur van Eindhoven de komende zeven maanden intensief met de inwoners van gedachten wisselen over ‘welvaart in de stad’. In de Eindhovense politiek klinkt al enkele jaren de vraag of iedereen in de stad wel voldoende meeprofiteert van de bloei van de economie. Een ‘Brede Welvaartsagenda’ is wat het gemeentebestuur met de inwoners tot stand wil brengen. Maar wat verstaat het gemeentebestuur onder ‘brede welvaart’?

Bede welvaart gaat volgens de bestuurders over de vraag hoe het met de inwoners van Eindhoven gaat. “Hoe ervaren inwoners de ontwikkelingen die de stad doormaakt in hun eigen leven? Brede welvaart gaat over meer dan economie en inkomen. Het gaat ook over gezondheid, het onderwijs, het gevoel van veiligheid, de toegang tot voorzieningen, de kwaliteit van de buurt, sociale contacten en vele andere factoren. Een belangrijke vraag is, of iedereen ook daadwerkelijk kan meeprofiteren van deze ontwikkelingen.”
Het gemeentebestuur reikt de inwoners voor de gedachtewisseling een hulpmiddel aan: de Monitor Brede Welvaart. Deze geeft inzicht in de thema’s die gezamenlijke aandacht vragen. “Brede welvaart”, stelt het gemeentebestuur, “betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van die van latere generaties of van de welvaart van mensen elders in de wereld.”

Breed en divers beeld van de staat en ontwikkeling van de samenleving

Aan de hand van veertig indicatoren geeft de Monitor Brede Welvaart Eindhoven een breed en divers beeld van de staat en ontwikkeling van de samenleving in Nederlands’ vijfde stad met 235.000 inwoners,  de stad van technologie en design, het centrum van de Metropoolregio Brainport Eindhoven, de derde mainport van Nederland na Amsterdam en Rotterdam. “De uitkomsten van de monitor maken ons nieuwsgierig naar de verhalen erachter en naar wat er écht speelt in Eindhoven en in de levens van Eindhovenaren”, schrijft het gemeentebestuur.
Het reikt de inwoners een monitor met feiten en cijfers aan waarmee de Eindhovenaren aan de slag kunnen, waarover ze kunnen nadenken als ze aan ‘brede welvaart’ denken. Data in de monitor zijn onderverdeeld in: materiële welvaart – arbeid en vrije tijd – samenleving – gezondheid – milieu – veiligheid – wonen – welzijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten