Auteur: Anne Desreveaux - Photo by Diana Parkhouse on Unsplash

Voor het eerst sinds 1899 is de wilde kievitsbloem terug waargenomen in België en dit door twee Gentse botanisten, Billy Herman en Indra Jacobs. De wilde populaties van de soort, die vooral te vinden zijn in drassige weilanden in Midden-Europa, verdwenen meer dan een eeuw geleden uit België. Hierdoor gaat het dus om een zeer bijzondere en unieke vondst.

De wilde kievitsbloem is lid van de familie van de lelies en wordt regelmatig gekweekt voor de commerciële verkoop vanwege de mooie bloemen. Hierdoor is deze plant vaak waar te nemen in tuinen of zelfs een langs de kant van de baan, maar deze stammen niet af van wilde populaties. Nu werd de bloem echter gevonden op een historisch grasland langs de Leie, een natuurlijke standplaats van de soort.

De herontdekking gebeurde niet helemaal per toeval. Eerst werd de wilde kievitsbloem bestudeerd in Frankrijk, waar enkele populaties kunnen worden waargenomen. Na het bestuderen van hun natuurlijke woonomgeving werd naar soortgelijke habitats gezocht in België en dit bracht de Gentse botanisten uiteindelijk bij deze unieke vondst.

De wilde kievitsbloem is vooral bedreigd door landbouw, hierdoor worden de percelen waarin hij in Frankrijk kan worden waargenomen al sterk beschermd. Intussen wordt er ook actie ondernomen met lokale gemeentebesturen en natuurbeschermers om de percelen waarop de plant bij ons kan worden waargenomen te beschermen, om zo de soort de kans te geven zich weer volledig te vestigen in België.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here