Genk is de enige stad met eetbare monumenten…
bron: Stad Genk

In elke gemeente of stad vind je monumenten die ons herinneren aan bijzondere gebeurtenissen, ook in Genk. Maar Genk is de enige stad met eetbare monumenten… En die worden nu, samen met een stukje Genkse geschiedenis, getoond in het S.M.A.K. in Gent.

Veel meegemaakt

“Al zijn we een nog relatief jonge stad, toch hebben we samen al veel meegemaakt,” vertelt Anniek Nagels, schepen van cultuur, “Oorlogen, sluitingen van mijnen en de Ford-fabriek of zelfs de teloorgang van het memorabele KFC Winterslag. Om zulke trauma’s te verwerken, willen we ze delen. Vaak gebeurt dit met een monument in het straatbeeld.”

“Ook de stad Genk wil deze bijzondere geschiedenissen en herinneringen koesteren en bewaren, maar het is niet zo makkelijk om dit te doen met een fysieke objecten in de publieke ruimte, “ vervolgt Anniek Nagels, “Daarom gingen we te rade bij de Vlaams Bouwmeester”.
Via de Pilootprojecten Kunst in Opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester kwam de stad terecht bij het kunstenaarsduo Simona Denicolai en Ivo Provoost, met de opdracht om het herdenken van bijzondere gebeurtenissen te “her-denken”.

Verdriet verteren

“Monumenten dienen om het verleden een plaats te geven in het heden”, legt Simona Denicolai uit. “En een taart kan een herdenkingsinstrument zijn, om publiekelijk of intiem iets te herdenken,” voegt Ivo Provoost toe, “…en zo gebeurtenissen uit het verleden te verteren,” besluit Simona Denicolai, “Smakelijk!”

Samen met ex-mijnwerkers, Ford-arbeiders, Vieze Mannen en verzetsherdenkers en enkele Genkse bakkers gingen de kunstenaars op zoek naar hoe het ideale monument voor een bepaalde gebeurtenis moest zijn: de vorm, de smaak, de textuur, de kleur, de geur, de sensatie. Het resultaat? 10 monumentale taarten met een verhaal.

Genkse taarten in Gent

Tot 30 mei toont het Gentse Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) deze 10 taarten en Genkse geschiedenissen in de solotentoonstelling ‘Hello, are we in the show’ van Denicolai & Provoost. “Met ‘als kers op de taart’ een taartenproeverij op zondag, met versgebakken taart van onze eigen warme bakkers Goiris en Tomassen”, voegt Anniek Nagels toe.

“Dit werk is emblematisch voor de praktijk van de kunstenaars,” legt curator Tanja Boon uit. “Ze werken steeds vanuit een specifieke context, met veel aandacht voor de mensen, de verhalen en objecten die ertoe behoren. Het relationele is daarbij niet enkel belangrijk voor het maken van het werk, het zet zich ook door bij de beleving ervan. Elk taart ontsluit als het ware een geschiedenis en biedt museumbezoekers de kans om deze samen te herdenken en tot zich te nemen, letterlijk zelfs.”

De stad Genk trakteert zijn inwoners op taart. “We willen dat alle Genkenaren kunnen kennismaken met de taarten,” vertelt Anniek Nagels. “Daarom hebben we twee acties uitgedacht.

Wie vóór 16 april zijn favoriete erfgoedplekje of -herinnering aan ons doorgeeft op www.erfgoeddaggenk.be, trakteren we met Erfgoeddag op taart voor zijn bubbel! En er is meer: Genkenaren die de tentoonstelling bezoeken kunnen het Genk-ticket dat ze aan de balie van S.M.A.K. krijgen, inruilen voor een gratis taart. Een actie om je vingers van af te likken!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten