Innovatieve vondsten (8): netvlieschirurgen bereiken grotere precisie met robot
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Preceyes

Netvliesaandoeningen zijn vooral in geïndustrialiseerde landen de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. Behandeling vergt grote precisie en daarvoor zijn er te weinig goed opgeleide netvlieschirurgen. Met het Preceyes ‘Surgical System’ van het Eindhovense bedrijf Preceyes kunnen zij, om instrumenten te positioneren en vast te houden, een precisie bereiken die wel 20 micrometer (0,02 millimeter) beter is. Dat vermindert de kosten en leidt tot betere resultaten.

Wereldwijd kampt 4 procent van de bevolking met slechtziendheid en door de vergrijzing en toenemende diabetes groeit het aantal exponentieel. Dit gaat gepaard met meer dan 5 miljard dollar medische kosten en 500 miljard dollar maatschappelijke kosten per jaar.

De biofarmaceutische industrie richt zich nadrukkelijk op slechtziendheid, met gentherapie als een van de veelbelovende nieuwe behandelingen. De vereiste precisie leidt echter tot grote onopgeloste uitdagingen. Preceyes’ technologie belooft aanzienlijke verbeteringen in het slagingspercentage en kostenbesparingen door standaardisatie.

De robotassistentie van ‘Surgical System’ maakt behandelingen mogelijk die te moeilijk zijn om handmatig uit te voeren en ook minder ervaren chirurgen kunnen bestaande behandelingen beter uitvoeren. Semi-automatisering vermindert het risico op onopzettelijke schade en door data-analyse kunnen de chirurgische prestaties worden verbeterd.

Het systeem van Preceyes is volgens de Europese wetgeving (CE) gekeurd. Er bestaat nog geen concurrerend product. Het bedrijf focust op duurzame samenwerking met topklinische instituten en industrie. Het systeem wordt verkocht en verhuurd als onderdeel van gezamenlijke onderzoekstrajecten en de resultaten dienen als basis voor een volgende productgeneratie. Onder andere Oogziekenhuis Rotterdam en centra in Oxford en New York gebruiken ‘Medical System’ van Preceyes al.

Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 76 uit de Top 100.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten