Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e Pecold / Shutterstock

Met behulp van de modernste plasmatechnologie goedkope kunstmest maken voor kleine boeren in Afrika. Het klinkt misschien als magie, maar het is nu werkelijkheid geworden. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een kleine plasma-aangedreven reactor gebouwd die op stikstof gebaseerde vloeibare mest produceert met alleen zon, water en lucht. “De reactor is eenvoudig op te zetten, duurzaam en zeer efficiënt”, zegt TU/e-onderzoeker Fausto Gallucci, die samen met partners in Afrika, Duitsland en Portugal het apparaat succesvol heeft getest in Oeganda. “We willen de machine nu op de markt brengen, zodat deze beschikbaar komt voor boeren over de hele wereld”.

Het voeden van een groeiende wereldbevolking is een enorme uitdaging. Volgens voorspellingen zullen er over een kleine tien jaar 8,6 miljard mensen op onze planeet zijn en in 2050 bijna 10 miljard. Kunstmeststoffen, met name op stikstof gebaseerde meststoffen, spelen een sleutelrol bij het aangaan van deze voedseluitdaging.
Hoewel kunstmest op grote schaal verkrijgbaar is in de ontwikkelde wereld, zijn ze niet zo gebruikelijk in de ontwikkelingslanden. In Afrika, waar 60 procent van alle boeren minder dan een hectare land tot hun beschikking heeft, hebben boeren vaak niet het geld. Daarnaast worden meststoffen vaak geproduceerd door grote multinationals, die alleen in bulk en vanuit centrale locaties leveren.

EU subsidieert onderzoek voor boeren in de derde wereld

Maar gelukkig voor deze boeren is er het Afrika-project van Leap-Agri, een door de Europese Unie gesubsidieerd onderzoeksprogramma dat landbouwers in de derde wereld wil helpen. Het Afrika-project maakt gebruik van een kleinschalige reactor om vloeibare meststof op basis van stikstof te maken. Dit maakt kunstmest bereikbaar voor iedere boer die toegang heeft tot zonlicht en water.

Hoewel de technologie ultramodern is, is de toepassing erg low-tech. “We hebben onze plasmareactor naar het National Agricultural Research Organisation in Oeganda gestuurd, die nog nooit met plasmatechnologie had gewerkt, en zij waren in staat om binnen een maand kunstmest te produceren”, zegt Fausto Gallucci, hoogleraar aan de faculteit Chemische Technologie en Chemie van de TU/e.
“Ons systeem is kleinschalig, eenvoudig en zeer snel. Zodra je het aanzet, is het een kwestie van seconden voordat het kunstmest begint te produceren. Dat maakt het ook heel flexibel: je laat het alleen draaien als de zon schijnt en je kunstmest nodig hebt”.

Op dit moment zijn de kosten van de reactor nog vrij hoog (zo’n 70.000 euro), maar Gallucci verwacht dat de prijs aanzienlijk zal dalen zodra deze op grotere schaal wordt geproduceerd. “Op een dag zullen kleine boeren in Afrika hun eigen kunstmestunit kunnen kopen, individueel of collectief als dorp. Het collectief kan dan de reactor verhuren aan hun leden, of de kunstmest verkopen aan andere dorpen ”

Gallucci en zijn partners zijn een TU/e-spin-off bedrijf ‘4th State Technologies’ gestart om de reactor op de markt te brengen. Hij verwacht dat het apparaat binnen drie tot vijf jaar beschikbaar zal zijn nadat het noodzakelijke certificeringsproces is afgerond. Het nieuwe bedrijf zal ook andere veelbelovende toepassingen van plasmatechnologie onderzoeken, waaronder het afvangen en hergebruiken voor chemische productie van CO2.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here