bron: IPS - Afbeelding van Miroslava Chrienova via Pixabay

In de Rwandese hoofdstad Kigali heeft een gloednieuw ziekenhuis de deuren geopend dat momenteel ook dienst zal doen als nationaal covid-19-behandelcentrum. Het project is een samenwerking tussen het Oost-Afrikaanse land en de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Het Nyarugenge District Hospital biedt onder meer zuurstoftherapie en intensieve zorg aan de inwoners van het district Nyarugenge. Het gigantische project werd gefinancierd door België en uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap (Enabel), de stad Kigali en het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Veel nieuwe coronagevallen

Het Nyarugenge District Hospital is sinds december operationeel en doet sinds vorige maand ook dienst als nationaal covid-19-behandelcentrum. Het land kent immers een grote toename van nieuwe coronagevallen. 

Door de bouw van het ziekenhuis krijgen nu meer dan 300.000 mensen uit het district toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg. “Moeders moesten ver gaan om te bevallen en patiënten moesten worden overgebracht naar andere districtsziekenhuizen”, zegt arts Vincent Tihon, de coördinator van het ziekenhuisproject. “Daardoor gingen de ziekte- en sterftecijfers naar omhoog. Vroeger gingen patiënten met niet-overdraagbare ziekten voor controle en behandeling naar verafgelegen openbare ziekenhuizen of betaalden hoge rekeningen voor privéklinieken. Andere ziekenhuizen werden daardoor overstelpt met extra patiënten en konden niet systematisch een complete kwaliteitszorg bieden.”

Gedigitaliseerd

Het ziekenhuis telt momenteel 120 bedden en biedt uitgebreide diensten zoals radiologie, chirurgie, een kraam- en neonatale afdeling, een afdeling intensieve zorgen, kindergeneeskunde en een spoeddienst. De medische dossiers zijn volledig gedigitaliseerd, zodat artsen en verpleegkundigen de patiëntendossiers op elk gewenst moment kunnen inkijken en vertrouwelijk behandelen. Laboratoriumresultaten en röntgenfoto’s worden automatisch bij het medisch dossier gevoegd. Voorschriften zijn geautomatiseerd zodat apotheekdiensten de voorgeschreven geneesmiddelen op een efficiënte manier kunnen verstrekken. 

Het ziekenhuis verleent ook diensten in de eerstelijnsgezondheidszorg en houdt toezicht op zes gezondheidscentra in het verzorgingsgebied.

In een tweede fase wordt de capaciteit uitgebreid tot 300 bedden en zullen ook broodnodige diensten als oogheelkunde, fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg worden aangeboden.

Covid-19-behandelcentrum

Het feit dat het ziekenhuis momenteel werd aangeduid als covid-19-behandelcentrum getuigt van de hoge norm en het goede zorgniveau, zegt Dirk Deprez, landenvertegenwoordiger van Enabel in Kigali. 

Vorige week is Rwanda begonnen met het vaccineren tegen corona van hoogrisicogroepen zoals eerstelijns gezondheidswerkers. Het ziekenhuis is een van de locaties waar de vaccinatiecampagne van start is gegaan. 

Rwanda verwierf goedgekeurde coronavaccins in beperkte hoeveelheden via internationale partnerschappen. Een bredere uitrol moet later deze maand volgen met leveringen van de Covax Facility en het Africa Medical Supplies Platform van de Afrikaanse Unie.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here