bron: IPS - Afbeelding van Ulrike Mai via Pixabay

De Vlaamse officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA) bedroeg in 2020 67,2 miljoen euro. Volgens het ODA-rapport is dat een opmerkelijk record in een jaar waarin de omstandigheden buitengewoon waren.

2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar. Dat gold onder meer ook voor de uitvoering van lopende en nieuwe projecten in de partnerlanden van Vlaanderen in Zuidelijk Afrika: Zuid-Afrika, Malawi en Mozambique.  

Partnerlanden

Volgens het ODA-rapport richtte Vlaanderen zich vorig jaar in Mozambique met name op de gezondheidssector met onder meer steun aan projecten om meisjes en jonge vrouwen beter te informeren over seksuele en reproductieve gezondheid.

In Malawi lag de focus grotendeels op landbouw en duurzaam landbeheer waarbij onder meer extra aandacht ging naar gelijke kansen binnen deze sector voor vrouwen en jongeren.

De samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika focuste op de ondersteuning van innovatieve oplossingen met betrekking tot het veranderende klimaat, de verwezenlijking van een inclusieve samenleving en de bevordering van een groene economie.

Weerbaar tegen klimaatverandering

Volgens de Vlaamse overheid is de stijging van de ODA in 2020 te verklaren door de extra financiering van 12,2 miljoen euro om ontwikkelingslanden beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook vanuit het Vlaams klimaatfonds ging 5,2 miljoen euro naar projecten op vlak van internationale klimaatfinanciering. 

Verder heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie in 2020 bijkomend 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

De bijdrage gaat naar de uitbouw van een insectarium om tropische ziekten – die meereizen met insecten – diepgaand te onderzoeken.  


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here