Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto High Tech Campus Eindhoven

Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa worden getest met autonome drones. Het 3-jarig onderzoeksproject ‘Flying Forward 2020’ is namelijk door de Europese Commissie toegekend aan een consortium van bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten in de regio Eindhoven. Er zal getest worden met de bezorging van pakketjes, post en maaltijden. De drones kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beveiliging van de campus en de gebouwen die er staan. De eerste testen met de drones op de High Tech Campus worden eind dit jaar verwacht.

Het testproject komt voort uit de wens van de Europese Unie om tot standaarden en regelgeving te komen voor het gebruik van autonome drones in stedelijke gebieden. Nu bijna iedere consument een drone kan aanschaffen dreigt het gevaar van overlast, privacyschendingen en ongelukken. Maar het gebruik van autonome drones biedt vooral ook kansen voor de slimme stad van morgen. Deze vraagstukken worden onderzocht in de ‘living labs’ van het consortium ‘Flying Forward 2020.’

Kunnen drones de kwaliteit van ons leven verbeteren?

Volgens Paul van Son, Innovation Manager bij de High Tech Campus, gaat de test onderzoeken hoe drones de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. Hij zegt: “We kunnen veilig testen en onderzoeken op welke manier drones in de toekomst een positieve aanvulling kunnen zijn in onze samenleving.” 

Voor de Innovation manager komen enkele ambities van de Campus mooi samen. “We willen voorop lopen in duurzaamheid en digitalisering en we willen met ons terrein een testbed bieden voor maatschappelijk relevante innovaties.” 

3D-infrastructuur legt vast hoe druk het is op de Campus

Om de inzet van autonome drones mogelijk te maken, wordt een digitale 3D-infrastructuur (‘digital twin’) van de High Tech Campus ontwikkeld. Van Son: “Hiermee kunnen we in real-time ons luchtruim beheren. In deze infrastructuur leggen we bijvoorbeeld vast waar drones mogen vliegen en waar niet, maar de drones en algoritmes krijgen ook een digitale identiteit zodat we weten wie waarvoor verantwoordelijk is.” 

De technische coördinatie van het project is in handen van Serendipity. Jonas Onland, Managing Partner van Serendipity en initiator van ‘Flying Forward’: “In de digital twin komen alle gegevens samen: hoe druk het is het op de Campus, wat de staat van gebouwen is, hoe het gaat met de biodiversiteit van het terrein. Deze infrastructuur stelt de High Tech Campus in staat om de campus proactief te beheren en scenario’s te plannen. Er kan straks worden voorspeld welk en waar onderhoud nodig is.  

Het internationale consortium ‘Flying Forward 2020’ wordt gecoördineerd door Brainport Development Eindhoven en bestaat uit publieke en private organisaties, universiteiten en internationale multidisciplinaire teams van experts.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here