bron: IPS - Afbeelding van Q K via Pixabay

Colombia geeft bijna een miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten een tijdelijke beschermingsstatus van tien jaar. Zo krijgen ze toegang tot essentiële diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg en vaccinatie.

In Colombia leven momenteel zo’n 1,7 miljoen Venezolanen – meer dan 37 procent van de naar schatting 4,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Latijns-Amerika. Ruim de helft daarvan heeft geen formele status in het land, wat hun toegang tot essentiële diensten, bescherming en hulp bemoeilijkt.

Ook deze groep krijgt nu een tijdelijke beschermingsstatus van tien jaar, heeft de Colombiaanse regering aangekondigd. Ook de zowat 800.000 Venezolanen die wel geregistreerd zijn, krijgen door het plan meer zekerheid. 

De tijdelijke beschermingsstatus biedt toegang tot basisdiensten, waaronder het nationale gezondheidssysteem en covid-vaccinatieplannen. Regularisatie is ook cruciaal voor hun toegang tot de arbeidsmarkt, essentieel om hun afhankelijkheid van humanitaire hulp te verminderen. 

Voorbeeld voor de wereld

“Dit gedurfde humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en de rest van de wereld”, zegt Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen Filippo Grandi, die momenteel in Colombia is. “Het is een gebaar dat de levens van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen verandert. Zij kunnen nu genieten van extra bescherming, veiligheid en stabiliteit”.

Ook het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) prijzen het initiatief van Colombia.

“De regularisatie van Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Colombia is de sleutel tot hun sociaaleconomische integratie en toegang tot het nationale gezondheidssysteem en covid-19-vaccinatiecampagnes”, zegt António Vitorino, directeur-generaal van de IOM. “De regering van Colombia heeft opnieuw zowel grote solidariteit als leiderschap getoond. Haar beslissing dient als voorbeeld voor de wereld.” 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here