Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto lumpi via Pixabay

Wereldwijd is er niet alleen een tekort aan donororganen, een groot deel ervan gaat ook nog eens verloren omdat een donororgaan maar zeer beperkt houdbaar is. Artsen hebben maar vier uur de tijd om een donorhart te transplanteren. Door deze tijdsdruk gaat het merendeel van de donorharten verloren. Het donorhart bevriezen zou dus extra tijd kunnen opleveren en de transplantatie kunnen verbeteren.   

Hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Ilja Voets, heeft een zogenaamde Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen om haar onderzoek naar de bevriezing van donorharten verder uit te bouwen. Want ze is al een heel eind op weg. Aan het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS) van de TU/e gaat ze nieuwe materialen ontwikkelen die het mogelijk maken complexe weefsels of donororganen in bevroren toestand langer te bewaren.
De ERC Consolidator beurzen worden toegekend aan excellente onderzoekers met tenminste zeven en maximaal twaalf jaar ervaring na hun doctoraat en een wetenschappelijk ‘trackrecord’ dat veelbelovend is.

Het bloed van poolvissen en sneeuwvlooien bevriest niet

Hoogleraar Voets laat zich in haar onderzoek inspireren door antivries-eiwitten. Deze wonderbaarlijke eiwitten zorgen er in de natuur voor dat het bloed van dieren, zoals poolvissen en sneeuwvlooien, niet bevriest in de koude omgeving waarin ze leven. Ze verhinderen de vorming en uitgroei van ijskristallen, waardoor het bloed kan blijven stromen en de dieren kunnen overleven.

De chemicus ziet in deze eiwitten een kans om donororganen langer te kunnen opslaan.  Het ultieme doel van Ilja Voets is “dat we een hart op zeer lage temperatuur veel langer kunnen bewaren, zonder dat er schade in het weefsel optreedt.”
Ook in de regeneratieve geneeskunde biedt deze ‘cryopreservatie’ volgens Voets mogelijkheden om cellen beter te bewaren of het testen van geneesmiddelen te verbeteren. Regeneratieve geneeskunde, ook wel vervangingsgeneeskunde genoemd, houdt zich bezig met het herstellen van cellen, weefsels en organen.

Op zoek naar synthetische materialen die op antivries-eiwitten zijn geïnspireerd

Na de afgelopen jaren de werking van antivries-eiwitten tot in detail te hebben bestudeerd, gaat Voets met deze ERC-beurs nu een stap zetten naar de ontwikkeling van synthetische materialen die op de eiwitten zijn geïnspireerd. Met zogeheten polyamides (moleculen), opgebouwd uit aminozuren, hoopt Voets de meest gunstige eigenschappen van antivries-eiwitten na te bootsen die het bewaren van complexe weefsels mogelijk maken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het onderdrukken van explosieve ijsgroei en het bevorderen van ijskristalvormen die cellen niet doorboren.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here