De verlaten Ketelhoeve in Anderlecht wordt een biologisch landbouwcentrum met lokaal geteelde groenten. Bezoekers kunnen er niet alleen terecht om de producten te kopen of – in het plaatselijke restaurant – te eten, ze kunnen er ook bijleren over duurzame voeding.

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet bevestigt de stedenbouwkundige vergunning: “Deze oude hoeve wordt al lang verwaarloosd. Door de vergunning krijgt ze een nieuwe toekomst. Dankzij mijn collega Alain Maron, Leefmilieu Brussel en met de middelen van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) krijgt de landbouw er terug een kans. Zo zetten we de eerste stap naar de aangekondigde vernieuwing van de omgeving van het Pedepark. We geven de buurt terug aan de Brusselaars.”

 “De Ketelhoeve nieuw leven inblazen sluit aan bij de doelstelling van de Good Food-strategie om de Brusselaars vlottere toegang tot duurzame en lokale voeding te geven. Het domein heeft een ideale ligging langs de groene wandelweg. Er zullen niet alleen groenten worden gekweekt, bewoners zullen er ook heel wat kunnen bijleren en ontdekken,” zegt Alain Maron, Minister voor Leefmilieu.

Op site staan momenteel een verwaarloosde hoeve en woning. Die ruimtes zullen mee worden omgevormd tot een heus landbouwcentrum aan de stadsrand. Bezoekers krijgen er niet alleen de kans om lokaal geteelde gewassen te ontdekken en kopen, ze kunnen er ook bijleren over duurzame voeding en de lokale, biologische teelt. Dat alles sluit volledig aan het ruimere project “BoerenBruxselPaysans”. Via dat project wil Leefmilieu Brussel het Brussels Gewest helpen om over te schakelen naar een duurzame voedselketen.

Landbouwers, en specifiek groentetelers, kunnen bovendien op de site terecht om de verwerking en verdeling van duurzame voeding in ideale omstandigheden uit te testen. Ook als ze niet over de juiste infrastructuur beschikken, krijgen ze in de Ketelhoeve de kans om aan de slag te gaan.

De nieuwe invulling van de oude hoeve sluit ook mooi aan bij de functie van het Pedepark. Buurtbewoners en Brusselaars brengen er namelijk graag hun vrije tijd door en dankzij de vele functies van de vernieuwde Ketelhoeve zullen velen er hun gading vinden. De boerderij wordt dé plek bij uitstek om bij te leren over de ambachtelijke, plaatselijke en biologische landbouwproductie in volle grond.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here