Spontane golf van gemeenschapszin en saamhorigheid als reactie op demonstraties in Noord-Brabant
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Aldmann via Pixabay

Een spontane golf van gemeenschapszin en burgerschap, van verbondenheid, saamhorigheid en solidariteit is in de gehele provincie Noord-Brabant ontstaan als reactie op de gewelddadige demonstraties die zondag en maandag in grote steden zoals Eindhoven, Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch hebben plaatsgevonden. Verschillende actiegroepen protesteerden tegen de invoering van de avondklok als één van de lockdown-middelen om de coronabesmettingen onder de knie te krijgen. De demonstraties, waarvoor geen vergunningen waren afgegeven, liepen uit op grove confrontaties tussen de politie en actievoerders. Daarbij werd van de kant van de actievoerders grof geweld gebruikt waartegen de mobiele eenheid van de politie moest optreden met de inzet van paarden, honden, een waterwerper en traangas. Daardoor is grote materiële schade ontstaan aan straatmeubilair, maar ook aan en in winkelpanden in de centra van de steden.

Het Brabantse volk heeft zich eendrachtig achter de inspanningen van de ordehandhavers en autoriteiten geplaatst. Niet alleen in morele zin, maar ook in materiële vormen zoals met crowdfunding-acties ter financiële ondersteuning van particuliere ondernemers die schade hebben geleden, bloemen voor de politie en burgemeesters en op verschillende plaatsen luid applaus. In de vroege ochtend na de rellen boden burgers zich spontaan aan om te helpen bij het opruimen en schoonmaken van de straten en pleinen in de stad.  
De Eindhovense eredivisie-voetbalclub PSV steunt de Lieshoutse bierbrouwer Bavaria met een lege bierkrattennactie om de door rellen getroffen ondernemers uit Eindhoven te helpen. Aan de oostzijde van het Philips Stadion hebben beide partijen een drive-through-emballage ingericht, waar vandaag  – 28 januari tussen 11.00 en 17.00 uur – iedereen zijn lege bierkratten met statiegeld kan inleveren. De Brabantse bierbrouwer verdubbelt het statiegeld dat daarbij wordt ingezameld. De opbrengst komt volledig ten goede aan de getroffen ondernemers in de binnenstad van Eindhoven.

Hulp waar kan

Romke Swinkels, directeur Nederland bij Bavaria van Swinkels Family Brewers; “Niet alleen voor de horecaondernemers, maar ook voor winkeliers zijn de coronamaatregelen en de lockdown bijzonder zwaar. Door de beschadigingen aan hun panden zijn ze nu dubbel getroffen. Het is prachtig om te zien dat mensen willen helpen en er spontane opruimacties en ‘hulpfondsen’ worden opgericht. Bij ons als Brabantse brouwer en Brainportpartner heerst dat gevoel ook, vandaar deze inzamelingsactie ‘Glas voor glas’.”

De drive-through emballage wordt ingericht op een van de parkeerterreinen bij het Philips Stadion. Daar kan iedereen, naar het voorbeeld van de coronateststraten, geheel ‘coronaproof’ lege kratten of bierflessen inleveren. Om te voldoen aan de veiligheidseisen worden de kratten door medewerkers van de drive-through uit de achterklep van de auto gehaald. Zelfs lege flessen en kratten van concurrerende biermerken worden door de bierbrouwer ingenomen. Als bedankje ontvangen de deelnemers een Bavaria 0.0% sixpack.

Samen voor de stad

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV: “Ook wij hebben de afgelopen dagen met afschuw gekeken naar de beelden. PSV is niet alleen een voetbalclub, maar draagt ook een sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom vinden we dat we horeca-eigenaren, winkeliers en retailers moeten helpen de schade te repareren. Samen met Bavaria komen we op voor onze stad.” In ’s-Hertogenbosch leverde een crowdfundingactie in twee dagen tijd 100.000 euro op de filiaalhoudster van Primera, wier winkel compleet was vernield zowel aan de buitenkant als binnen. Minister-president Mark Rutte belde persoonlijk met de filiaalhoudster om haar een hart onder de riem te steken. Ook de minister van justitie en veiligheid heeft de politie en burgemeesters van de betrokken steden in Brabant openlijk gecomplimenteerd met hun beheerste optreden dat – overigens na uren – leidde naar de-escalatie van de opgelopen spanningen. De minister van financiën heeft toegezegd dat onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen een beroep kunnen doen op een schadefonds.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten