bron: inventorsdigest.com - cartoon: DEWI

Studente Lucy Hughes van de Universiteit van Sussex ontdekte door uitgebreid onderzoek dat vissenhuiden en -schubben veelbelovende materialen zijn om de basis van een bioplastic te vormen en dit omdat ze sterke en flexibele eiwitstructuren bevatten.

Om deze eiwitten aan elkaar te laten hechten om een ​​nieuw materiaal te maken, ging ze op zoek naar een organisch bindmiddel. Vastbesloten om de oplossing lokaal te houden om transport te verminderen, keek ze naar de kustlijn voor haar deur en experimenteerde ze met verschillende organische zeebinders. Agar, dat gewonnen wordt uit de celwanden van sommige soorten rode algen, bleek uiteindelijk het ideale bindmiddel.

Hughes voerde meer dan 100 verschillende experimenten uit – meestal op het fornuis – om het materiaal en het proces te verfijnen. Uiteindelijk creëerde ze een consistent en plasticachtig materiaal dat biologisch afbreekbaar en doorschijnend was, MarinaTex.

Voor haar onderzoek won ze vorig jaar de internationale James Dyson Award.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here