Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto OpenClipart-Vectors via Pixabay

Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder allerlei innovatieve hulpmiddelen en dat wordt alleen maar meer. Techniek heeft de toekomst en is daarom van essentieel belang voor de toekomst van onze kinderen. De jongeren van vandaag zijn niet alleen gebruikers, maar ook werknemers van morgen. Vooral in de Metropoolregio Brainport Eindhoven (zuidoost-Noord-Brabant) hebben bedrijven in de toekomst veel ‘techneuten’ nodig. De Stichting Neobots in Meierijstad richt zich op jongeren om hen uitgebreid de kans te geven in aanraking te komen met de zogenaamde vaardigheden van de 21ste eeuw. Vaardigheden op het gebied van techniek, samenwerken, presenteren, organiseren en plannen.

De stichting zorgt voor een werkplaats, materialen en ondersteuning. Het gaat over jongeren tussen 8 en 20 jaar. Ze bouwen robots in teamverband. Bij deze activiteit wordt een beroep gedaan op alle technische vaardigheden van de 21ste eeuw. 

Neobots, een stichting zonder winstoogmerk, tracht haar doel te bereiken door wekelijks met de jongeren samen te komen. Daarnaast wordt aan wedstrijden deelgenomen. De jongeren dienen hierbij zelf zaken te regelen, zoals opdrachten analyseren, plannen maken, robots bouwen, materialen regelen en sponsoren vinden.

Wedstrijdelement maakt de uitdaging nóg groter

Door het wedstrijdelement in de technische bezigheden op te nemen, wordt de uitdaging voor de jongeren nóg groter. Daarom heeft Neobots twee wedstrijdteams opgericht: een voor kinderen van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school, dus in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, het zogenaamde First Lego League team (FFL) en een voor jongeren van de middelbare school, dus vanaf vanaf 14 jaar, het First Tech Challenge-team (FTC). Als ze nog wat ouder zijn, kunnen ze ook nog doorstromen naar de First Robotic Competition (FRC). 
In de First Logo Leaque (8-14 jaar) moeten innovatieve oplossingen worden bedacht bij een bepaald thema. Ze worden hierdoor uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici. Het is een (inter)nationale wedstrijdcompetitie. De kinderen gaan gezamenlijk een robot bouwen en programmeren en ze gaan samen een praktisch probleem onderzoeken.
Het First Tech Challenge-team (FTC) is zelf verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en programmeren van de robots. Ook beschrijven de jongeren zelf in een ‘notebook’ het ontwikkelproces van de eigen robot. Het doel van FTC is om meer jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de spannende kant van technologie en wetenschap.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here