Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl: foto Omroep Brabant

Petra de Jager uit Zevenbergen is door de Brabanders gekozen tot Brabander van het Jaar 2020. Petra laat de wens van haar overleden dochter Prisca uitkomen door ieder jaar met kerst boodschappenpakketten uit te delen aan mensen die nauwelijks iets te besteden hebben.

De publieke radio- en tv-zender Omroep Brabant gaat elk jaar op zoek naar de Brabander van het Jaar. Dat is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. De zender houdt daarvoor een verkiezing waaraan de luisteraars en kijkers kunnen deelnemen door hun stem op gekandideerde kandidaten uit te brengen. Op 11 december sloot de stembus. Er kwamen ruim 7000 stemmen binnen. Daaruit zijn tien kandidaten geselecteerd. Het publiek heeft via de website en de app van Omroep Brabant de winnaar gekozen uit de tien vooraf geselecteerde kandidaten. 

Prisca, de dochter van Brabander van het Jaar Petra de Jager, was pas 17 jaar toen ze samen met haar vader Remco om het leven kwam door een motorongeluk. Twee maanden daarvoor had ze nog tegen haar moeder gezegd dat als ze later zelf centjes verdient, ze met kerst iets goeds wil doen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Zover is het dus nooit gekomen. Dus begon moeder Petra in 2015 al met het uitdelen van boodschappenpakketten rond de kerstdagen. Ze noemde het de ‘Prisca Christmas Actie.’

“Ik weet zeker dat ze trots op haar wolkje naar beneden kijkt nu.”

Toen vlak na kerst op een groot scherm werd onthuld dat Petra de Brabander van het jaar 2020 is geworden, barstte ze in tranen uit. Nadat ze een beetje van de emoties was bekomen, vertelde ze: “Ik voer het alleen maar uit omdat zij het zelf niet meer kan, maar het is de wens van Prisca. Zij verdient de eer en de credits. Het is zo jammer dat ze het zelf niet heeft kunnen doen. Maar ik weet zeker dat ze heel trots op haar wolkje naar beneden kijkt nu.”

Hoewel ze het zelf niet breed heeft, betaalde Petra alle boodschappen voor de ‘Prisca Christmas Actie’ uit eigen zak. Ieder jaar spaarde ze zo’n 800 tot 1000 euro. Daarvan ging ze in december boodschappen kopen voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Petra: “Bijvoorbeeld een gourmetschotel. Sommige mensen eten anders boterhammen als kerstdiner. Hoe triest is dat?”

In 2015 deelde Petra de pakketten voor het eerst uit.
Maar ‘dit jaar’ verliep echter anders. Petra verloor namelijk haar baan – en dus inkomsten – door de coronacrisis.  Dit jaar kon ze haar spaarpot dus niet omkeren zoals ze dat elk jaar daarvoor wél had gekund.

“Zevenbergen, ik heb jullie hulp nodig.”

Daarom plaatste ze een oproep op de Facebookpagina ‘Zevenbergen, ik heb jullie hulp nodig.’ Daarop schreef Petra:


“Zoals jullie weten zullen we dit jaar de kerst actie van Prisca voor de 6e maal uitvoeren.
Normaliter spaarde ik hiervoor en betaalde ik 90% uit eigen zak wat vorig jaar zelfs opliep tot bijna 1100 euro. Dit heb ik met liefde gedaan en was elke cent waard 
.
Doordat ik maanden geleden werkloos ben geraakt gaat het mij niet lukken om dit jaar zoveel in te leggen hiervoor.
Daarom wil ik heel graag jullie hulp vragen om ook dit jaar Prisca haar droom te verwezenlijken 
😉.
Wat ik het liefste zou zien is als jullie boodschappen willen doneren 
😁.
Maakt niet uit wat! ALLES IS WELKOM.
Keer aub je kerstpakket om, zoek je voorraadkast uit of doneer iets van de boodschappen die in de reacties hieronder staan.
We gaan dit jaar proberen 100 hulpbehoevende gezinnen te helpen op 22 en 23 december.
In de week ervoor kom ik graag de boodschappen ophalen bij jullie thuis als je in de omgeving/gemeente moerdijk, Drimmelen, Breda, Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Oosterhout woont 
💕 of geef aub je boodschappen donatie aan 1 van mijn vrienden of familieleden als je via hun mij kent.

Liever geen geld, maar producten. “Ik kom ze wel ophalen.”

Uitdrukkelijk liet Petra ook nog weten dat ze liever geen geld wilde ontvangen, want dan zouden mensen kunnen denken dat ze daarvan een deel voor haar zelf zou kunnen houden. Dus vroeg ze expliciet om tastbare producten te kopen die ze dan zelf wel zou komen ophalen. 
De oproep maakte veel los. En kwam er hulp uit veel onverwachte hoeken.
 “Via Facebookgroepen kreeg ik hulp aangeboden van mensen. Zo waren er veel die wat boodschappen konden missen en die doneerden. Uiteindelijk heb ik nu nog veel meer kunnen geven dan voorgaande jaren”, aldus Petra, trotse Brabander van het Jaar 2020. 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here