Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

In Laarbeek, een Noord-Brabantse gemeente van bijna 22.000 inwoners in de driehoek Eindhoven-Veghel-Helmond, kunnen doven en slechthorenden voortaan met behulp van een teletolk met de gemeente bellen. Het initiatief daartoe is pas een maand geleden genomen door het 24-jarige gemeenteraadslid Tom de Beer, die zelf slecht hoort en voorzitter is van SH Jong, een organisatie voor slechthorende jongeren.

Zijn fractie in de gemeenteraad, Partij Nieuw Laarbeek (PNL), maakte zich in november sterk voor invoering van de service ‘Teletolk’ van KPN en de raad nam het voorstel onmiddellijk over. Nu is het al zo ver. Doven en slechthorenden kunnen op de site van de gemeente Laarbeek een button aanklikken. Op die manier wordt een doventolk actief. De button op de contactpagina van de gemeente ‘verwijst’ naar een functie waarmee dove en slechthorende inwoners telefoongesprekken met de gemeente live kunnen laten vertolken met tekst of gebarentaal. 

Gebaren of getypte tekst worden omgezet naar gesproken tekst

Als je op deze button drukt, kom je op een portaal. Dan kun je kiezen voor ‘bellen met gebaren’ of ‘bellen met tekst’. Als je op een van deze twee knoppen drukt, bel je naar het algemene telefoonnummer van de gemeente Laarbeek. Zodra er wordt opgenomen, wordt er een tolk tussen geschakeld die de gebaren of getypte tekst van de dove beller omzet naar gesproken tekst. Gebruikers (dove of slechthorende bellers) hebben geen eigen software nodig. De dienst werkt op vrijwel alle bekende browsers, ook mobiel.
Kies je voor tekst, dan typ je wat je wilt zeggen. De medewerker van KPN Teletolk spreekt dit uit  voor de persoon waarmee je belt. Deze horende persoon kan gewoon terugpraten en de medewerker van KPN Teletolk zet dan voor jou de gesproken woorden om in tekst.
Kies je voor beeldbemiddeling, dan gebeurt hetzelfde, maar dan in gebarentaal. Bij de beeldbemiddelingsdienst werken geregistreerde tolken gebarentaal. Zowel bij de tekst- als de beeldbemiddelingsdienst kun je er ook voor kiezen om zelf te spreken.
Om te kunnen bellen via KPN Teletolk heb je wel een speciale app nodig voor je telefoon, tablet of computer.
Het is vooralsnog een proef van één jaar in Laarbeek. Afhankelijk van de reacties op de functie bekijkt de gemeente of het deze service voorgoed gaat aanbieden.
Laarbeek is op 1 januari 1997 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Aarle-Rixtel (5700 ingezetenen), Beek en Donk (11.000) en Lieshout (4300).


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here