Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto mohamed Hassan via Pixabay

Ze hebben hun vaste baan ervoor opgezegd. En verhuizen van de stad Eindhoven  naar het dorp Deurne (bij Helmond) in Noord-Brabant. Om te gaan wonen tussen dementerenden. Maar vooral om liefdevol voor hen te zorgen.
Dit verhaal gaat over Petro Klompen en Oswald Verleg, twee mannen die aan een nieuwe toekomst beginnen. Ze gaan als koppel leiding geven aan Het Gastenhuis Deurne en nemen hun intrek in de naastgelegen dienstwoning. Volgend jaar zomer is ‘Deurne’ voor bewoning gereed. Dan is de voormalige Lagere Technische School in Deurne verbouwd en kan het 22 dementerenden ontvangen.

“De mensen een goede en fijne plek geven”, verklaren Petro en Oswald, “aandacht voor ze hebben, iedere dag minimaal één bijzonder momentje creëren. Het maken van een dansje, een lekkere appeltaart bakken, samen een spelletje doen of alleen maar een liefdevolle aanraking. Bedenk het maar. De visie die Het Gastenhuis op zorg heeft en de aanpak ervan sluiten mooi aan op hoe wij het zelf altijd zagen en zien.’

“Eenzaamheid slaat genadeloos toe.”

Want Petro en Oswald, twee rasechte Brabanders, werken al lange tijd met veel plezier en toewijding in de zorg. Petro als verpleegkundige en Oswald als verpleegkundig trainer/coach. Toch kriebelde het bij de twee. Oswald merkte aan Petro dat, hoewel hij in de thuiszorg al meer aandacht aan cliënten kon geven dan eerder aan patiënten in het ziekenhuis, er iets bij hem bleef knagen. Petro: “Ondanks het feit dat ik een band opbouwde met mijn cliënten, was het contact vluchtig. Vooral de mensen met dementie grepen me erg aan, ik heb in de loop der jaren veel schrijnende situaties gezien. Vaak zei ik tegen Oswald dat ik die meneer of mevrouw het liefst mee had willen nemen naar huis. Want ach, je bent tien minuten bij ze binnen, maakt er in die korte tijd het beste van en je laat iemand weer achter. Wetende dat de eenzaamheid vervolgens genadeloos hard toeslaat.”

“Ik kan erop vertrouwen dat mijn geliefde hier in dan goede handen is.”

Dat wat in hun vorige banen niet mogelijk was, kan het zorgkoppel bij Het Gastenhuis wél in de praktijk brengen. Oswald en Petro putten uit ervaring, want Oswalds moeder was dementerend en de twee hebben haar volledig begeleid. “De zorg schoot helaas nog wel eens tekort. Wat je je eigen moeder zo had gegund, dat vinden wij nu terug in de basisprincipes van Het Gastenhuis. Bovendien, hoe fijn is het voor naasten dat je weet: ik loop de deur uit en ik kan erop vertrouwen dat mijn geliefde hier in meer dan goede handen is.”

Best gewaardeerde verpleeghuis van 2020

Het heeft er alle schijn van dat de twee in Deurne in een ‘gespreid bedje’ terecht komen. Want zeer recent is Het Zorghuis door ‘Zorgkaart Nederland’ uitgeroepen tot het best gewaardeerde verpleeghuis van 2020. Het Zorghuis deelt die positie in een Top 10 van verpleeghuizen die de meeste en beste waarderingen kregen van patiënten en cliënten. De status ‘best gewaardeerde verpleeghuis van 2020’ geldt overigens voor alle twaalf Gastenhuizen in bedrijf.
Om de Top 10 verpleeghuizen van 2020 te bepalen heeft Zorgkaart Nederland de waarderingen van de verschillende vestigingen van een aanbieder van 24-uurs ouderenzorg opgeteld en gedeeld door het aantal waarderingen (met een minimum van 30). Ook is gekeken naar de inhoud van de waarderingen. Binnen de Top 10 is geen rangorde gemaakt. Zorgkaart Nederland is de grootste ervaringswebsite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hierop delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij de wensen van cliënten.

Dementerenden en hun verzorgers leven als een grote familie samen

Bijzonder aan deze instelling is dat ieder Gastenhuis wordt geleid door een zorgechtpaar, dat naast het huis woont. Daardoor leven dementerenden en hun verzorgers een beetje als een grote familie samen. Het zorgt voor korte lijntjes, een vertrouwde sfeer en binding met de buurt. Een vast team van ongeveer 25 medewerkers levert de dagelijkse zorg en begeleiding: van verpleegkundigen, woonzorgbegeleiders en verzorgenden tot en met gastvrouwen en koks die dagelijks vers koken.
Elk huis heeft 20 appartementen, waarvan twee voor (echt)paren. De Gastenhuizen zijn gevestigd middenin de maatschappij: in stads- en dorpskernen of woonwijken. Zodat de bewoners ‘aanloop’ hebben en er gemakkelijker op uit gaan.

“Contact, humor, warmte, beweging en gezelligheid vinden we belangrijker dan op tijd aan tafel of in bed.”

Nog iets bijzonders is dat wonen in een Gastenhuis betaalbaar is voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. Dus niet alleen voor de welgestelden, zoals bij de meeste particuliere aanbieders. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (via het persoonsgebonden budget). 
Het Gastenhuis heeft een uitgesproken, geëmancipeerde visie op dementiezorg. “Geen van de bewoners is hetzelfde en dat vinden wij juist mooi! Uw autonomie en eigenheid staan voorop. U bepaalt zelf hoe u leeft, met wie u omgaat en hoe laat u thuis komt of naar bed gaat. Uw sociale contacten en liefhebberijen helpen wij u voortzetten. Uw appartement richt u in naar eigen smaak. En u kunt gewoon de voor- en achterdeur uit wanneer u wilt. Dat geld ook voor uw bezoek. Hebt u daar behoefte aan, dan geven wij u een gps-tracker mee”, zo introduceert Het Gastenhuis zich op zijn website. En vervolgt: “Door onze huiselijke insteek en vaste teams kennen we elkaar goed en voelen mensen zich fijn en geborgen bij ons. Soms duurt dat even, logisch en daar nemen we de tijd voor.  Contact, humor, warmte, beweging en gezelligheid vinden we belangrijker dan op tijd aan tafel of in bed. Uiteraard werken we nauw samen met familie, huisarts, specialist en therapeuten.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here