Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Meierijstad

De burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente Meierijstad, Kees van Rooij, heeft enkele inwoners gevraagd een comité te vormen om na te denken over een gepaste manier om ‘gemeentebreed’ aandacht te besteden aan de coronacrisis in Meierijstad. “Zodat we nu, maar ook in de toekomst, aandacht kunnen hebben voor de impact die de coronacrisis op ons allemaal had. Want”, vindt de burgemeester, “ondanks de onzekere situatie waarin we momenteel leven is het ook een tijd waarin we vooruit kijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en er weer bovenop?”
Onder de naam ‘Meierijstad Mijmert’ werkt het door hem gevormde comité twee mogelijkheden uit: zogenaamde ‘mijmerplekken’ en een ‘podcast’.

‘Corona’ heeft Meierijstad hard geraakt. De plaats met ruim 81.000 inwoners tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch vormde met enkele randgemeenten zoals Uden en Bernheze de brandhaard van het virus. Naar inwonertal is Meierijstad de zevende gemeente van Noord-Brabant. In oppervlakte is zij de op één na grootste gemeente van de provincie. In Meijerijstad zijn tot nu toe 140 mensen aan het virus overleden; 2700 inwoners raakten besmet.

“Mensen leven met elkaar mee, helpen elkaar en zijn er voor elkaar.”

Burgemeester Van Rooij: “Dit betekent voor velen van ons een erg moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen uit onze naaste omgeving overleden of ernstig ziek geworden. Mensen zijn hun baan verloren of hun bedrijf is in moeilijkheden terechtgekomen. Diploma-uitreikingen, feestjes, familiebijeenkomsten, theatervoorstellingen en veel andere dingen die het leven mooi maken gaan niet door. Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona in Meierijstad hartverwarmende initiatieven waarbij mensen er voor elkaar zijn. We zien veel creativiteit en flexibiliteit. Mensen leven met elkaar mee, helpen elkaar en zijn er voor elkaar. En ook is er aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen, angsten en andere gevolgen die mensen ervaren door corona.”

Meierijstad is op 1 januari 2017 ontstaan uit een fusie van drie Oost-Brabantse gemeenten in de regio Meierij: Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en telt in deze drie voormalige zelfstandige gemeenten een negental dorpen.
De gemeente wil dat in iedere kern een zogenaamde Mijmerplek wordt gerealiseerd. Dit zijn locaties waar mensen in alle rust, alleen of samen, keurig op afstand van elkaar, kunnen mijmeren. Plekken waar men kan herdenken en stilstaan bij dat wat er allemaal gebeurd is, maar waar men uiteraard ook de ruimte heeft om vooruit te kijken naar de toekomst.

Verhalen over wat inwoners hebben meegemaakt, hun verdriet, hun gedachten.

Met een podcastserie wil het ‘Comité Meijerijstad Mijmert’ de vele verhalen die zijn te vertellen over de coronaperiode vastleggen en ze op deze manier bewaren voor de toekomst. De serie wordt gevuld met Meierijstadse verhalen. Verhalen over wat inwoners hebben meegemaakt, hun verdriet en gedachten, over creativiteit, hoop of wat dan ook. Iedereen in Meierijstad is van harte welkom om zijn of haar verhaal te delen, zoals ook iedereen voorstellen kan doen voor mogelijke locaties van de ‘mijmerplekken.’ De bedoeling is op 28 maart van het volgend jaar de eerste ‘mijmerplek’ te openen. Rond deze datum brak dit jaar de coronacrisis in Meierijstad in alle hevigheid uit.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here