Ex Jeff Bezos doneert 20 miljoen dollar voor omscholing covid-werklozen
bron: IPS - Afbeelding van Chrystal Elizabeth via Pixabay

Goodwill Industries International (GII), een non-profitorganisatie die Amerikanen helpt werk te vinden, heeft 20 miljoen dollar ontvangen van de ex-vrouw van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Steven Preston, hoofd van GII, kreeg een telefoontje van vertegenwoordigers van MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Bezos, die tevens miljardair is. Scott, die op de achttiende plaats staat op de lijst met rijkste personen ter wereld, doneerde 20 miljoen dollar aan Goodwill Industries International. De organisatie helpt onder anderen gekleurde mensen, mensen met een handicap en ongeschoolden aan werk.

In de afgelopen vier maanden doneerde Scott meer dan 4 miljard dollar aan voedselbanken en noodhulpfondsen, om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden.

Het grotere plaatje

De donaties van Scott komen op het moment dat meer dan 10 miljoen Amerikanen werkloos zijn als gevolg van de coronapandemie. Vooral vrouwen en gekleurde mensen raakten werkloos, wat de armoede en sociale ongelijkheid in het land vergroot.

“Economische schade en gezondheidsgevolgen zijn groter voor vrouwen, gekleurde mensen en mensen die in armoede leven”, schreef Scott onlangs in een blogpost. “Intussen is de rijkdom van de rijkste miljardairs substantieel gegroeid.”

Digitaal werken

De pandemie heeft bedrijven gedwongen digitaal te gaan werken – ze communiceren met klanten via online platforms, gebruiken digitaal voorraadbeheer en track-and-tracesystemen in de toeleveringsketens.

Laagbetaald werk wordt daardoor geautomatiseerd en er komen nieuwe soorten banen waarvoor digitale en technische vaardigheden nodig zijn, van computerbasiskennis tot programmeren, zegt Preston.

Maar veel werkzoekenden, vooral die zonder middelbareschooldiploma en lager opgeleiden, komen zonder nieuwe opleiding niet in aanmerking voor die banen.

“Mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt, moeten in staat zijn de concurrentie met andere kandidaten aan te gaan als het gaat om de nieuwe banen die zich aandienen”, zegt Preston.

Langdurig werk

Goodwill Industries zag dit jaar een groeiende vraag naar cursussen in sectoren als logistiek, elektrotechniek en gezondheidszorg, inclusief opleidingen voor apotheektechnici en verplegenden.

Wat doet Goodwill Industries met de donatie van Scott? Preston zegt dat het geld geïnvesteerd wordt in zijn netwerk van partnerorganisaties die zich bezighouden met werkvoorziening, vaardigheidstrainingen en het alsnog halen van een middelbareschooldiploma voor volwassenen.

“Het gaat er niet alleen om dat mensen werk vinden. We willen ze de steun en vaardigheden geven die ze nodig hebben om zinvol, langdurig en goed werk te vinden”, zegt Preston.

Hoewel het zeker is dat meer bedrijven online zullen werken, is het minder duidelijk in hoeverre industrieën zoals retail, voedsel en hospitality weer op gang zullen komen.

“Zullen mensen nog net zo vaak naar de winkel gaan, zullen ze nog restaurants bezoeken, gaan ze weer reizen en overnachten in hotels?” vraagt Preston zich af. “En als bedrijven weer gaan draaien, doen ze dat dan met hetzelfde type banen, of zullen er meer banen komen waarvoor hoger opgeleiden of andere vaardigheden nodig zijn?” Werktrainingen zullen zich in dat geval meer moeten richten op digitale vaardigheden, zodat mensen weer aan de slag kunnen als de economie zich herstelt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten