Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; fotomohamed Hassan via Pixabay

Exact in hetzelfde jaar 2007 dat Jumbo Supermarkten de explosieve groei begon door overnames van concurrenten, begon het HEMA-concern aan een moeizame weg die lang zou duren. In dat jaar nameljk werd HEMA overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij, die geen enkele affiniteit had met het winkelwarenhuisgebeuren van een oer-‘Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam’, zoals de doopnaam in 1926 luidde. Tot aan vorig jaar ‘jojode’ HEMA met verschillende eigenaars en schuldeisers, die alle verschillende strategieën en belangen eropna hielden. Door de aankoop van HEMA door Mississippi Ventures van de familie Van Eerd en Parcom komt het concern weer in stevige en bekwame Nederlandse handen. De redding van HEMA.     

HEMA werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf.
Begin jaren negentig opende HEMA de eerste winkels in België; de doorbraak daar kwam in 1997, toen er in één keer twintig nieuwe vestigingen, vooral in omgevormde vroegere Sarma-warenhuizen, werden geopend. Daarna kwamen er ook vestigingen in Duitsland en in Luxemburg. 

HEMA was tot juli 2007 onderdeel van Maxeda, ook eigenaar van Vroom & Dreesmann, Praxis en De Bijenkorf, die HEMA verkocht aan het Britse Lionel Capital.
In 2018 nam wederom een investeringsmaatschappij de Britse aandelen over, de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn met zijn Ramphastos Investments.

Financiële problemen

In juni vorig jaar kwam HEMA in financiële problemen. Het kon een vereiste aflossing niet betalen en een poging van Ramphastos Investments om een oplossing te vinden mislukte. Hierdoor kwam HEMA in handen van de obligatiehouders die tevens schuldeisers werden. Het aandelenbezit werd daarom ondergebracht bij een zogenaamde Ad Hoc Groep, terwijl de obligatiehouders/schuldeisers op zoek gingen naar een koper. Op 17 december 2020 werd de overname van Hema door Mississippi Ventures van de familie Van Eerd en Parcom afgerond. Hierdoor ontvangen de obligatiehouders naar verluidt zo’n 440 miljoen euro.
HEMA-topman Tjeerd Jegen, die onder de nieuwe eigenaren zal aanblijven, noemt de overname ‘een belangrijke volgende stap voor HEMA’. Volgens hem kunnen Mississippi Ventures van de familie Van Eerd en Parcom voor een ‘stabiele operationele basis’ zorgen voor de toekomstplannen van de warenhuisketen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here