De explosieve groei van Jumbo
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tumisu via Pixabay

Het eerste zaadje voor de groei van Jumbo Supermarkten mag dan in 1921 zijn gezaaid door Johan van Eerdt met een groothandel in koloniale waren, de explosieve groei begint pas in 2009 als zoon Frits de leiding van zijn vader Karel overneemt en op jacht gaat naar winkels van de concurrent. In 10  jaar tijd volgt de ene overname na de andere en groeit Jumbo uit naar 687 winkels in Nederland en België, een consumentenomzet van 9,6  miljard euro (marktaandeel van 21,5%) en een kleine 100.000 medewerkers. Na Albert Heijn van Ahold dus een vaste tweede plaats. In België wil Jumbo naar 100 vestigingen. Dit jaar moeten in België naast de 8 bestaande 10 nieuwe supermarkten worden geopend.

Jumbo wordt een echt familiebedrijf in 1983 als vader Karel van Eerd met zijn zoon Frits en dochters Colette en Monique een supermarkt openen vanuit de overtuiging dat het anders, beter en goedkoper kan. En het is nog steeds een echt familiebedrijf.

De geschiedenis van de huidige generatie Van Eerd begint in 1957 als Karel, de huidige president-commissaris, op 18-jarige leeftijd in de zaak komt. Nadat zijn vader Frits het advies krijgt het rustiger aan te doen vanwege hartproblemen, neemt hij de dagelijkse leiding over.

In 1962 opent Karel van Eerd de eerste ‘Kroon supermarkt’ in Schijndel. In 1970 volgen overnames van groothandels in Limburg. In 1978 komen door overnames  nieuwe marktgebieden binnen bereik in West-Brabant en Zeeland.

In 1979 neemt Karel de zaak over van zijn vader Frits.
Tijdens de beginjaren ‘80 vindt geleidelijk de overgang plaats van ‘G.L. van Eerd Groothandel’ naar ‘Van Eerd Groep’ en later naar de ‘Van Eerd Food Groep’. In 1983 wordt de eerste Jumbo supermarkt geopend in Den Bosch. In de loop van de jaren ‘80 volgen er snel meer.

Beginjaren ’90: de huidige generatie Van Eerd aan de leiding

Beginjaren ’90 komt de huidige generatie aan de leiding. De kinderen van Karel – Frits, Colette en Monique – doen dan hun intrede in het familiebedrijf. In 1996 ontwikkelt Karel met zijn kinderen de nieuwe Jumbo-formule waarbij de klant centraal staat en die is opgebouwd uit de pijlers: laagste prijs, grootste assortiment en beste service. Om de nieuwe formule nog krachtiger neer te zetten, ontwikkelt Jumbo de zogenaamde 7 Zekerheden. Harde garanties voor de klant en tegelijkertijd handvaten voor de medewerkers om de klant zo goed mogelijk te helpen.
In 1996 opent Jumbo als pilot de eerste winkel met de nieuwe Jumbo-formule in Den Bosch. Het blijkt een gigantisch succes en dat is het startsein voor de ombouw van oude Jumbo-winkels.

1997 is het jaar waarin Jumbo de eerste prijs in ontvangst kan nemen. De supermarkt wordt winnaar van het GfK Versrapport. Hierin worden de klantwaarderingen voor de versgroepen agf, brood en vlees per formule gemeten. Jumbo beschouwt dit als een bevestiging dat de nieuwe Jumbo-formule gewaardeerd wordt door de consument.
In 1998 begint de eerste franchisenemer een Jumbo supermarkt.  
Vanaf 2002 ligt de focus volledig op de Jumbowinkels en verschuiven de kernactiviteiten van groothandel naar supermarktorganisatie. De bedrijfsnaam ‘Van Eerd Food Groep’ verandert in Jumbo Supermarkten.

Vanaf 2007: overnames aan de lopende band

Dan breekt het jaar 2007 aan. De eerste echte grote overname van de concurrent en er zullen er nog veel meer volgen. Jumbo neemt dan 12 Konmarwinkels over van Laurus en later volgen ook nog eens 15 Super De Boer winkels.

Twee jaar later, in 2009, neemt na de benoeming van Karel van Eerd als president-commissaris, zoon Frits het over van zijn vader als algemeen directeur. Samen met directieleden Colette Cloosterman (Formule directeur) en Ton van Veen (Financieel Directeur) zorgen ze voor verdere uitbreiding van de Jumboformule. In ditzelfde jaar slaat de nieuwe leider meteen zijn slag. De tweede concurrent, Super De Boer, wordt Jumbo. Een overname die resulteert in ruim 300 nieuwe winkels!

Opnieuw verovert Frits een groter aandeel van de markt door een overname van C1000. Daarmee worden 130 winkels doorverkocht, waarmee het totaal na integratie op een kleine 600 Jumbo winkels komt.

In 2013 opent Jumbo de eerste Jumbo Foodmarkt. Een bijzonder concept waar droge kruidenierswaren, versproducten en horeca samen komen tot één foodbeleving, geïnspireerd op de seizoenen.
Een jaar later gaat Jumbo.com live van start. Een webwinkel met het grootste online supermarktassortiment van Nederland.
Tegelijk met jumbo.com opent Jumbo de eerste Pick Up Points.

In 2016 wordt Jumbo eigenaar door uit de failliete boedel van het grootwarenhuis Vroom & Dreesmann de restaurants onder de naam ‘La Place’ over te nemen. Jumbo beschouwt deze restaurants als een formule die volledig aansluit bij haar toekomstvisie.
In ditzelfde jaar gaat Jumbo bestelde boodschappen bij klanten thuisbezorgen. In 2018 weer een overname. Samen met Coöp worden alle aandelen van Emté overgenomen van Sligro Food Group. Van de 130 winkels worden er 79 omgebouwd naar Jumbo.
2019 is het jaar waarin Jumbo voet aan de grond zet in België. In dit jaar worden de eerste drie winkels over de grens geopend. Inmiddels zijn het er al 8 en het moeten er 100 worden in België.
2020: het familiebedrijf Van Eerd, de oprichter en eigenaar van Jumbo Supermarkten, neemt het wereldwijde HEMA-concern over. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten