Passie voor kunsten overbrengen

CHV Academy – Circle of Talent in het Noord-Brabantse Meierijstad gaat samenwerken met twee onderwijsinstituten: Fontys Pedagogische Academie (Pabo) en Design Academy Eindhoven. CHV Academy wil met de Pabo de passie voor kunsten overbrengen op de leerkrachten van de toekomst en met Design Academy Eindhoven jongeren de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen in design, beeldende kunst en ambachten.

In Meierijstad (81.000 inwoners gelegen tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch) bouwen partners uit het (kunst)onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente samen aan de Circle of Talent. CHV Academy gebruikt hiervoor de sportwereld als voorbeeld. Hier kunnen kinderen zich vanaf de breedtesport via selecties verder ontwikkelen naar de topsport.

In de Circle of Talent kunnen kinderen en jongeren door middel van structureel kunstonderwijs door kunstprofessionals hun creatieve talenten ontdekken en ontwikkelen: van de breedtekunst (basis- en voortgezet onderwijs) via talentenklassen in de vrije tijd naar de topkunst (kunstvakopleidingen). Via deze weg kunnen kinderen en jongeren een professionele loopbaan verkennen als kunstenaar, theatermaker, muzikant of danser en doen zij de skills en ervaring op die zij in hun verdere volwassen leven goed kunnen gebruiken.

“Kunst is investeren in de toekomst”, zegt CHV Academy. “Kinderen en jongeren moeten geïnspireerd en gestimuleerd worden om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Creatieve geesten hebben ruimte en vertrouwen nodig om tot bloei te komen. Het op een vroege leeftijd kennis maken met kunst en cultuur en het stimuleren en inspireren van talent resulteert in jonge, creatieve, nieuwe denkers en makers die aansluiten bij de nieuwe maatschappij, het bedrijfsleven en het onderwijs. Wie de toekomst serieus neemt, moet kunstonderwijs serieus nemen!”

Toekomstige onderwijzers moeten zelf aan de slag met kunstlessen

Om de passie voor kunsten over te brengen op toekomstige onderwijzers krijgen Pabo-studenten workshops van de kunstprofessionals van CHV Academy en gaan ze stagelopen in de kunstlessen op de basisscholen in Meierijstad. Daarnaast willen beide partners dat de toekomstige onderwijskrachten kennismaken met de kunstvakken, ideeën opdoen, skills ontwikkelen en zelfvertrouwen krijgen om zelf met kunstlessen aan de slag te gaan.
Ze gaan dit schooljaar meekijken met de professionele kunstdocent in de klas en zelf actief deelnemen aan deze kunstlessen om te ervaren wat kinderen ervaren. De vijftien kunstdocenten van CHV Academy geven dit jaar voor het vierde schooljaar wekelijkse structurele kunstlessen op alle 34 basisscholen in Meierijstad. Alle kunstdisciplines komen in de lessen aan bod: muziek, beeldende kunst, theater en dans.

 Fontys: onderwijs, onderzoek, kennisinnovatie en contractactiviteiten

Fontys is één van de grootste hoger beroepsopleidingen (hbo) van Nederland met een onderwijsaanbod in bijna alle sectoren. Naast onderwijs legt Fontys zich toe op onderzoek, kennisinnovatie en contractactiviteiten. Het kennisinstituut telt 4100 medewerkers en ruim 42.000 studenten. Het biedt 43 bacheloropleidingen aan en 5 masteropleidingen. In Zuid-Nederland staan Fontys hogescholen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Meierijstad, Tilburg, Venlo en Sittard. 

Ambachtelijke siersmederij, edelsmederij, fotostudio en keramiekwerkplaats

Na de eerdere succesvolle opstart van een Talentenklas Dans en Talentenklas Muziek heeft CHV Academy met partner Design Academy Eindhoven het initiatief genomen om een Talentenklas Design en Beeldend op te zetten. Dit programma biedt jongeren van 14 t/m 17 jaar de mogelijkheid een driejarig traject te volgen. De jongeren komen daarvoor twaalf dagdelen in een schooljaar naar de CHV Academy. Hier krijgen zij onder begeleiding van de professionals van Design Academy Eindhoven en CHV Academy lessen en masterclasses om zich te ontwikkelen in de vakken design, beeldende kunsten en ambachten. De Academy beschikt over goed uitgeruste werkplaatsen en ateliers, zoals een ambachtelijke siersmederij, een edelsmederij, fotostudio met doka en een keramiekwerkplaats met unieke zoutoven. 

Een van ‘s werelds toonaangevende ontwerpscholen

Design Academy Eindhoven (DAE) is een van ’s werelds toonaangevende ontwerpscholen. De academie leidt al meer dan 70 jaar ontwerpers op die hun stempel op de toekomst drukken. De school staat bekend om zijn vooruitstrevende en gerenommeerde docenten, lectoren en afgestudeerde oud-studenten, die samen grote vooruitgang hebben bewerkstelligd in de internationale ontwerpwereld. DAE heeft de ambitie om te zorgen voor een bredere maatschappelijke afspiegeling van studenten die instromen in de designwereld. De bijdrage aan en kwaliteitsverbetering van het aanbod van Nederlandse vooropleidingen maakt hier wezenlijk onderdeel van uit. DAE kiest voor voortrajecten met een langere leerlijn: elk traject heeft een eigen doelgroep en is gericht op talentontwikkeling en maakkunde. Het Ontwikkeltraject Design, Beelden en Ambacht voor jongeren is een van de onderdelen van deze langere leerlijn. Afgestudeerde oud-studenten en professionals verbonden aan Design Academy Eindhoven zullen hieraan bijdragen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten