Leuven kiest voluit voor ontharding met project ‘Hier dringt het door!’
bron: Stad Leuven - foto: (c) Jan Crab

Op plekken waar dat kan, breekt stad Leuven de bestrating op om groen aan te planten. Daardoor kan er meer regenwater in de bodem doordringen. Zo wordt de grondwatervoorraad op peil gehouden en kunnen aanhoudende droogteperiodes beter overbrugd worden. De droge zomers van de laatste jaren hebben iedereen bewust gemaakt dat er moet ingegrepen worden zodat drinkwater uit de kraan gegarandeerd blijft.

“De voorbije lente en zomer met extreme hittegolven en droogteperiode maakten nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om te investeren in een groene en klimaatrobuuste stad”, aldus David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid. “Een stad met veel groen warmt veel minder op en is dus beter gewapend tegen hittegolven. Al dat groen zorgt bovendien voor een aangenaam straatbeeld en ook de biodiversiteit vaart er wel bij.”

Doordringbare keuzes
 “Op het openbaar domein leveren we al langere tijd extra inspanningen om te ontharden”, vertelt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “Bij elk ontwerp kiezen we bewust voor meer groen in plaats van verharding. Waar er toch verharding nodig is, gebruiken we zoveel mogelijk waterdoorlatende materialen. Met grasdallen, infiltratiegrachten en de aanleg van (speel)wadi’s, willen we ervoor zorgen dat het regenwater terug in de grond kan dringen.”

Privégronden
Ook veel privégronden zijn verhard. Daarom is ontharden geen project van de stad alleen. Het moet samen gebeuren met de inwoners. Zij kunnen mee hun steentje ‘wegdragen’ door bijvoorbeeld een geveltuintje aan te leggen, hun oprit te ontharden of een groendak aan te leggen.

Hier dringt het door!
Met de slagzin ‘Hier dringt het door!’ wil de stad haar inwoners informeren over wat ontharding is en waarom het precies nodig is. Op de nieuwe website www.hierdringthetdoor.be staat een informatief filmpje over ontharding. Ook toont de stad er enkele mooie voorbeelden van onthardingsprojecten.

“We lanceren de campagne om Leuvenaars nog meer te inspireren om te ontharden”, verduidelijkt schepen Dirk Vansina. “Inwoners mogen zelf voorstellen doen over waar we in hun buurt kunnen ontharden op het openbaar domein. Ook willen we de mogelijkheden die er zijn voor privéterreinen extra in de verf zetten. Om inwoners aan te zetten om hun steentje bij te dragen, voorziet de stad Leuven een financiële tussenkomst.” Zo kan men een premie aanvragen voor onder andere de installatie van een groendak, regenwaterput of een infiltratievoorziening, het scheiden van afvalwater en regenwater, het vergroenen van de voortuin of het aanleggen van een geveltuin. Bovendien kan men elk jaar via de stad bomen en planten aankopen aan een voordelige prijs.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten