Jongeren gunnen andere groepen als eerste het vaccin
bron: UAntwerpen - Afbeelding van Katja Fuhlert via Pixabay

Nu de feestdagen echt voor de deur staan, geven meer mensen aan dat ze de strenge richtlijnen zullen respecteren. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Grote Coronastudie, waarin deelnemers ook massaal aangeven dat bewoners en personeel van WZC’s en zorgverstrekkers in het algemeen prioritair gevaccineerd mogen worden.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 26ste editie toe. 21 500 mensen maakten alweer even tijd vrij om de vragenlijst in te vullen. Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar dinsdagavond was de website een tijdje onbereikbaar.

Enkele interessante resultaten

Eind november gaf 67% van de deelnemers aan de Grote Coronastudie aan de regels voor het kerstfeest (in gezinsverband met eventueel één knuffelcontact) te zullen respecteren. Begin december steeg dat naar 71%, deze week zegt 79% de richtlijnen na te zullen leven. “Die bereidheid stijgt in elke leeftijdscategorie, ook bij de jongeren”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “De regels zijn duidelijk nu. Mogelijk heeft het ook te maken met de coronacijfers, die opnieuw aan het stijgen zijn.”

De Belgen maken ook minder plannen om tijdens de eindejaarsperiode op reis te gaan naar het buitenland. Een maand geleden zei 80% in eigen land te blijven, twee weken geleden 85% en deze week 90%. Daarnaast vermindert het aantal twijfelaars gestaag, dus het lijkt erop dat zij toch gekozen hebben voor een staycation.”

De wetenschappers vroegen de deelnemers ook elf doelgroepen te rangschikken volgens hun geprefereerde volgorde van vaccinatie, een moeilijke oefening. Over de eerste twee groepen is geen discussie: 85% zet de zorgverstrekkers in hun top drie, 75% zet de bewoners en de personeelsleden van de woonzorgcentra bij de eerste drie. De helft van de deelnemers zet jongeren tussen 16 en 25 jaar op de elfde en laatste plaats.

Opvallend: de jongeren zetten zichzelf ook meestal achteraan in de vaccinatierij. Beutels: “Naast hun inzicht dat ze zelf relatief weinig kans lopen op een ernstig verloop van COVID-19 wijst dat mijns inziens toch vooral op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Uit onze bevraging blijkt dat het mentaal welzijn van jongeren heel erg lijdt onder deze crisis, maar toch vinden ze het belangrijker dat andere groepen eerst gevaccineerd worden. Ze zijn ook van mening dat hun leerkrachten sneller dan henzelf het vaccin moeten krijgen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten