Gates en Bezos investeren in vliegen op waterstof
bron: IPS - Afbeelding van Lars_Nissen via Pixabay

Bill Gates en Jeff Bezos zijn bij de nieuwe investeerders in ZeroAvia, een bedrijf dat een vliegtuig op waterstof heeft ontwikkeld. In 2023 moet een eerste model te koop zijn, en het bedrijf hoopt tegen 2030 al vluchten op lange afstand mogelijk te maken.

Nu de luchtvaartsector steeds meer onder druk komt door de zware impact op het klimaat, komt waterstof nadrukkelijker in beeld als alternatieve brandstof. Het vraagt veel energie om te produceren, maar bij de verbranding wordt enkel waterdamp uitgestoten.

Het Californische bedrijf ZeroAvia heeft nu een eigen model klaar waarmee het al tien testvluchten achter de rug heeft. Dat was overtuigend genoeg voor een aantal prominente investeerders zoals de Britse overheid, Jeff Bezos’s bedrijf Amazon.com Inc. en Breakthrough Energy Ventures, het investeringsbedrijf van Bill Gates. ZeroAvia heeft in totaal  37,7 miljoen dollar aan nieuwe investeringen in de wacht gesleept.

Mikken op 2030

Het bedrijf mikt in de eerste plaats op korte commerciële vluchten met een klein model, goed voor zo’n tien tot twintig personen en een actieradius van 800 kilometer. In de volgende maanden is een testvlucht van 400 kilometer gepland. ZeroAvia hoopt in 2030 een groter vliegtuig te bouwen dat tweehonderd passagiers over veel langere afstand kan vervoeren.

“Waterstof is een cruciaal element in de transitie naar een duurzame economie”, zegt Carmichael Roberts van Breakthrough Energy Ventures. “Met name in de luchtvaartindustrie, die op weg is om een van de grootste klimaatvervuilers te worden. ZeroAvia biedt een realistische oplossing voor commerciële langeafstandsvluchten en heeft de technologie al bewezen.”

Opvallend is dat ook oliebedrijf Shell bij de investeerders is. “In de zoektocht naar nuluitstoot heeft elke industrie haar eigen uitdagingen”, zegt Elisabeth Brinton, verantwoordelijke voor Nieuwe Energie bij Shell. “ZeroAvia verlegt de grenzen van wat mogelijk is en brengt de luchtvaart dichter bij vliegreizen zonder uitstoot. Dat is innovatie op zijn best.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten