bron: Natuurpunt - foto: (c) Wim Dirckx

Van 1 september tot 30 november riep Natuurpunt op om massaal op zoek te gaan naar paddenstoelen. Met de Digitale Paddenstoelenpluk wil het mensen warm maken voor de wondere wereld van paddenstoelen. Niet om ze te plukken, wel om ze digitaal mee te nemen en op naam te brengen via de app ObsIdentify. Dat leverde 111.804 waarnemingen op van 1824 soorten. De meest gefotografeerde soorten waren gewone zwavelkop, vliegenzwam en geschubde inktzwam. En er zijn ook enkele zeldzaamheden gevonden.

Vanaf half september schoten de paddenstoelen uit de grond en kon de Digitale Paddenstoelenpluk beginnen. Er werden meer dan 500.000 paddenstoelenfoto’s geïdentificeerd via ObsIdentify. In totaal werden 1824 soorten waargenomen, waarvan de meeste foto’s van algemene veel voorkomende soorten. In totaal zijn er meer dan 4000 soorten gekend in Vlaanderen en allemaal zijn het onmisbare schakels in ons ecosysteem. Het merendeel van de zwammen zijn opruimers van dode plantenresten. Er zijn soorten die gespecialiseerd zijn in het opruimen van eikeldopjes en er zijn soorten die enkel dode brandnetelstengels verteren. Het merendeel van de grotere paddenstoelen, die we enkel in de herfst in het bos zien, zijn symbionen of boombegeleiders. Deze leven intens samen met bomen, helpen hen aan voedingsstoffen te geraken en beschermen hen tegen ziektes.

Veel voorkomende soorten
“De meest gefotografeerde soort is de gewone zwavelkop, een opvallende gele paddenstoel die vaak in grote groepen op dood hout groeit”, zegt Roosmarijn Steeman, paddenstoelenexpert Natuurpunt. “De vliegenzwam staat op nummer 2, de klassieke rode met witte stippen. Hiervoor moet je meestal tot oktober wachten voor je hem te zien krijgt. Opmerkelijk is dat de gewone zwavelkop deze herfst op 117 nieuwe groeiplaatsen werd gespot en de vliegenzwam kreeg er 81 vindplaatsen bij. Maar de geschubde inktzwam, op nummer 3, spant de kroon met 137 nieuwe vindplaatsen. Deze laatste kan je gemakkelijk in je tuin aantreffen omdat hij totaal niet kieskeurig is wat betreft bodem en materiaal om op te ruimen”, weet Roosmarijn Steeman. 

Bijzondere waarnemingen
Van de meer dan 500.000 foto’s kwamen er 215.737 terecht in waarnemingen.be. Maar liefst 7322 waarnemers deden mee aan de Digitale Paddenstoelenpluk. En sommige waarnemers hadden het geluk om een zeldzaamheid te spotten.
Zo werd de zeldzame kammetjesstekelzwam dit jaar ontdekt in Park Vordenstein in Schoten, de tweede vondst voor de provincie Antwerpen. In het Drongengoed was het al sinds 1979 geleden dat de soort er nog werd gezien. 

Ook de majestueuze pruikzwam, een zeldzame parasiet van oude beuken, kreeg er een nieuwe vindplaats bij in Lier. Om deze zwam te spotten moet je wel omhoog kijken (vaak hoger dan 10m) in plaats van naar de grond.  

De oranje oesterzwam, die in 2011 nog nieuw was voor Vlaanderen, werd dit jaar op 36 nieuwe plaatsen gesignaleerd.

Het harig saffraanoorzwammetje, pas in 2013 voor het eerst in Vlaanderen waargenomen en voor 2020 maar gekend van 5 groeiplaatsen, werd dit jaar op 12 nieuwe locaties gezien.

De zeldzame maar opvallende adonismycena, een opsteker voor natuurbeheerders als indicatorsoort voor heischrale graslanden, kon het aantal vindplaatsen in waarnemingen.be verdubbelen van 16 naar 32.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here