Olifanten trekken plots massaal Virungapark in
bron: IPS - Afbeelding van amzschmidt via Pixabay

In enkele maanden tijd zijn bijna zeshonderd olifanten het wereldberoemde Virunga National Park binnengetrokken. De dieren veranderen het park ingrijpend en maken zo de komst van meer diersoorten mogelijk.

Het uitgestrekte Virungapark, op de grens tussen Congo, Rwanda en Oeganda, is vooral wereldberoemd voor zijn berggorilla’s. Nu eisen ook olifanten hun deel van de aandacht. In de voorbije maanden zijn maar liefst 580 Afrikaanse olifanten de grens overgestoken vanuit het Queen Elizabeth National Park in Oeganda.

Het gebeurt wel vaker dat kleine groepen olifanten migreren tussen de parken, maar de schaal van de verhuizing is ongezien, en de dieren zijn in het park blijven hangen. Samen met de ongeveer 120 olifanten die al in het park leven, telt de populatie nu zo’n 700 individuen, een uitzonderlijk grote populatie voor de olifant na decennia van stroperij.

Veranderingen

De plotse toeloop heeft ingrijpende gevolgen voor het park: de olifanten vernielen bomen en invasieve struiken en transformeren zo het landschap terug tot een echte savanne. Daardoor kunnen ook grazers en andere diersoorten terugkeren van weggeweest: buffels, wrattenzwijnen, hartenbeesten en zelfs enkele leeuwen.

“Jarenlang heb ik geen dieren gezien toen ik over dit gebied vloog – alleen rebellen”, zegt piloot Anthony Caere, die zich inzet tegen de stroperij in het park. “Nu zien we niet alleen de olifanten, wat een ongelooflijk gezicht is van bovenaf, maar we merken ook de impact van zo’n grote kudde op het park. Ze herstellen alles terug naar de situatie van vijftig jaar geleden, en doen dat zoveel sneller dan we ons hadden kunnen voorstellen.”

Terugkeer

De komst van de olifanten is eigenlijk een terugkeer: ooit was Virunga het eerste nationale park in Afrika en waren er meer soorten vogels, reptielen en zoogdieren te vinden dan in enig ander beschermd gebied op het continent.

Ook de olifant was goed vertegenwoordigd, maar de populatie slonk snel door de illegale landbouw en bejaging door gewapende milities. Om het tij te keren concentreerde het park zich op de bescherming van het gebied en ontwikkelingsinitiatieven met de lokale gemeenschap.

Rewilding

“Dit is echt een ongelooflijk voorbeeld van rewilding door de natuur een beetje te helpen en dan de rest over te laten aan – in dit geval – de olifanten”, zegt Wes Sechrest van de ngo Global Wildlife Conservation. “De juiste voorwaarden scheppen zodat de natuur zich kan herstellen is cruciaal voor de toekomst van onze planeet in de strijd tegen klimaatverandering, het uitsterven van wilde dieren en pandemieën.

“Virunga laat zien dat het mogelijk is om niet alleen wilde dieren en natuurgebieden te beschermen, maar ze ook te herstellen op een manier die bijdraagt aan een gezondere planeet.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten