Koplopers van Europese octrooi-aanvragen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

De provincie Noord-Brabant en de stad Eindhoven zijn de Nederlandse koplopers van Europese octrooiaanvragen binnen Nederlandse regio’s. Het aandeel van de provincie nam toe met 4,9% naar 54%. Noord-Brabant is ook de op vier na sterkste van alle Europese regio’s die in 2019 octrooiaanvragen indienden bij het Europees Octrooi Bureau (EOB).
De ranglijst van Nederlandse steden wordt aangevoerd door Eindhoven met veruit de meeste octrooiaanvragen (2.687 een aandeel van 38.6%, een toename van 4.6% t.o.v. 2018), vóór Amsterdam en Rotterdam.

Eerst nog een paar andere opvallende feiten:

  • Nederland staat op de 4e plaats met octrooiaanvragen van de EOB-lidstaten
  • Digitale technologie is verantwoordelijk voor de toename van octrooiaanvragen
  • 5G en Artificial Intelligence (AI) zijn de aanjagers van groei

“Nederland is duidelijk de thuisbasis van veel innovatie gezien de positie van verschillende toonaangevende bedrijven in de top van onze octrooiaanvragers en de hoge notering van octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking”, verklaart EOB-voorzitter António Campinos. “Wat bovendien telt is dat de octrooiaanvragen vanuit Nederland een breed terrein van technologie bestrijken en de innovatiekracht van het land daarmee een solide basis heeft in veel verschillende industrieën”, aldus de EOB-voorzitter.

Het aantal octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven bij het EOB is in 2019 met 2.6% gedaald na twee opeenvolgende jaren van gestage groei. Met 6.954 octrooiaanvragen is Nederland nog steeds het op drie na grootste land van herkomst voor octrooiaanvragen van de 38 lidstaten van het Europees Octrooibureau en neemt het wereldwijd de achtste plaats in.
In totaal ontving het EOB in 2019 een recordaantal van 181.000 octrooiaanvragen, een stijging van 4% ten opzichte van 2018. Ongeveer 45% van de aanvragen was afkomstig uit de 38 EOB-lidstaten, 55% kwam uit andere regio’s. De top vijf landen van herkomst wereldwijd waren de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland, Japan, China en Frankrijk.

Sterke stijging van aanvragen uit China, VS en Zuid-Korea

De toename van het aantal aanvragen bij het EOB is voornamelijk veroorzaakt door een sterke stijging vanuit China, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Een andere duidelijke trend is de groei van het aantal octrooiaanvragen op het gebied van digitale communicatie en computertechnologie, een weerspiegeling van het toenemend belang van technologie die verband houdt met digitale transformatie.

Eindhovense bedrijven zijn de Nederlandse top-octrooiaanvragers

Koninklijke Philips was in 2019 wederom de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het EOB met 1.542 octrooiaanvragen, gevolgd door het Eindhovense Signify (voormalig Philips Lighting) met 656 aanvragen, Airbus 530, NXP in Eindhoven 351 (was tot 1999 onderdeel van Philips) en DSM 343 (DSM is het chemie- en biotechnologieconcern dat ontstaan is uit de Staatsmijnen in de Nederlandse provincie Limburg). In het EOB-totaaloverzicht van vooraanstaande octrooiaanvragers staat Philips opnieuw op de 8e plaats.

Binnen de tien belangrijkste technologiesectoren van het EOB is Philips

  • nummer 2 in ‘medische technologie’, na Johnson & Johnson,
  • nummer 4 in ‘metingen’, na Siemens, United Technologies en Robert Bosch en
  • nummer 8 in ‘computertechnologie’.

Signify is

  • nummer 3 in ‘elektrische machines, apparaten en energie’.

Nederland koploper in medische technologie

De meeste aanvragen uit Nederland in de belangrijkste technologiesectoren betreffen medische technologie, gevolgd door elektrische machines, apparaten en energie, metingen. Octrooiaanvragen uit Nederland stijgen het sterkst in chemische technologie. De grootste dalers zijn biotechnologie en levensmiddelenchemie (-15.6%).

Digitale communicatie

Digitale communicatie staat voor de eerste keer in meer dan tien jaar op de eerste plaats waar het octrooi-aanvragen bij het EOB betreft. Het boekte de sterkste groei in 2019 en versloeg daarmee medische technologie, dat sinds 2006 de meest octrooi-actieve sector was.  Bij digitale communicatie, waaronder cruciale technologie voor de toepassing van 5G draadloze netwerken, is het aandeel van octrooiaanvragen uit China, de Verenigde Staten en Europa nagenoeg gelijk.

Met een stijging van 64,6%, dragen Chinese bedrijven het meest bij aan de groei in deze sector. De op één na snelst groeiende sector bij het EOB in 2019 is computertechnologie. De drijvende factor voor groei is hier de stijging van octrooiaanvragen voor kunstmatige intelligentie (AI). Amerikaanse bedrijven zijn goed voor bijna 40% van alle octrooiaanvragen in de sector computertechnologie gevolgd door EOB-lidstaten met een aandeel van 30% en China met iets meer dan 10% van het totaal. Octrooiaanvragen uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk laten een aanzienlijke groei zien terwijl Duitsland stabiel is gebleven.  

Huawei topaanvrager

De EOB-bedrijvenlijst weerspiegelt ook het groeiende belang van digitale technologie. Huawei staat in 2019 bovenaan met 3.524 octrooiaanvragen. Samsung schuift op naar de 2e plaats en LG neemt de 3e plaats voor haar rekening. De twee Zuid-Koreaanse bedrijven worden gevolgd door het Amerikaanse bedrijf United Technologies en de topaanvrager van 2018, Siemens, dat uiteindelijk 5e is geworden.
EOB is een van de grootste Europese instellingen

Met bijna 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese instellingen. Het hoofdkantoor staat in München, maar er zijn ook vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB is opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders een kwalitatief hoogstaande octrooibescherming krijgen in 44 landen die een markt van ongeveer 700 miljoen mensen bestrijkt. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooi-onderzoek.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten