Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Jan Alexander via Pixabay

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum in Eindhoven heeft als eerste in Nederland een cryoballon-ablatie uitgevoerd met het Kodex-EPD systeem. Ablaties (verwijderen van weefsels) worden uitgevoerd om boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, te behandelen. Het systeem, ontwikkeld en gefabriceerd door Philips, is een geheel nieuwe technologie om bij ingrepen op de hartcatheterisatiekamer gedetailleerde 3D-beelden te maken van de hartstructuur zonder het gebruik van röntgenstraling of contrastvloeistof.

“We zijn met deze technologie in staat om op een nog veiligere manier elke individuele patiënt de beste behandeling te geven,” zegt prof. dr. Lukas Dekker, cardioloog bij het Catharina Ziekenhuis. “Bij de behandeling maken we gebruik van minder straling en contrastvloeistof om het hart in beeld te brengen. Daarnaast kunnen we het onderzoek in een CT- of MRI-scan voorafgaand ook minimaliseren. Dit is beter en fijner voor de patiënt.”

Wereldwijd hebben 33 miljoen mensen last van hartritmestoornis

Wereldwijd hebben 33 miljoen mensen een vorm van boezemfibrilleren. Bij patiënten met boezemfibrilleren ofwel atriumfibrilleren zijn er verstoringen van de elektrische prikkels in het hart waardoor de hartslag onregelmatig en meestal te hoog is. Door middel van een ablatieprocedure kan deze verstoring worden verholpen. Het Kodex-EPD systeem, een beeldvormings- en navigatiesysteem, is speciaal ontwikkeld om de behandeling van boezemfibrilleren te ondersteunen.

Het systeem gebruikt ‘dielectric sensing’-technologie om gedetailleerde informatie te verkrijgen van de anatomische structuur van het hart. Door een elektrisch veld – verkregen via de sensoren op de patiënt en de elektrodes op de katheter in het hart en geanalyseerd met speciale software – worden 3D-beelden gecreëerd van hoge kwaliteit zonder dat er gebruikt wordt gemaakt van straling of contrastvloeistof.
‘Dielectric sensing’ wordt ook gebruikt om tijdens een cryo-ablatie te controleren of de cryoballonkatheter goed gepositioneerd is.

“Met deze nieuwe technologie kunnen we veel beter driedimensionaal in het hart kijken.”

Cardioloog prof. dr. Lukas Dekker is enthousiast over deze nieuwe techniek: “Met deze geheel nieuwe technologie kunnen we nu al veel beter driedimensionaal in het hart kijken en onze cryoballonkatheter beter plaatsen voor het beste resultaat. We werken er hard aan om straks nog meer te gaan zien tijdens de ingreep, zoals de dikte van de wand en de littekens die we aanbrengen om de elektrische prikkels te blokkeren.”
De behandelingen vinden invasief plaats. Via de lies wordt een speciale katheter door de bloedvaten naar het hart geleid. Op de plek waar de hartritmestoornis optreedt, wordt door ablatie lokaal littekenweefsel gemaakt. De arts doet dit door middel van bevriezing (cryo) of verhitting (RF). Het littekenweefsel zorgt ervoor dat de elektrische prikkels geblokkeerd worden.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here