Kordate corona-aanpak brengt vrouwelijke leiders op Forbes-lijst
bron: IPS - Afbeelding van Tan Cundrawan via Pixabay

De jaarlijkse Forbes-lijst met de honderd machtigste vrouwen ter wereld prijst dit jaar verschillende vrouwelijke leiders voor hun bijzondere aanpak van de coronacrisis. Ook Sophie Wilmès, ex-premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken, staat in de top-100 van invloedrijkste vrouwen van ‘Forbes’.

Vrouwelijke leiders die zich hebben onderscheiden door hun kordate aanpak van het coronavirus worden vereerd met een plek in de lijst van Forbes. Hun rol in de strijd tegen de wereldwijde pandemie wordt uitdrukkelijk vernoemd.

De vrouwen verdienen een plaats op de lijst voor hun prestaties bij het beheersen van het dodelijke virus, dat al meer dan 67 miljoen mensen heeft besmet en 1,54 miljoen doden heeft veroorzaakt, zei Forbes.

Effectieve aanpak

De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern, de Taiwanese president Tsai Ing-wen, de Finse premier Sanna Marin, de president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde en de gouverneur van Tokio Yuriko Koike waren “bijzonder effectief”, meldt het zakentijdschrift.

“Waar ze verschillen in leeftijd, nationaliteit en functieomschrijving, zijn ze verenigd in de manier waarop ze de unieke uitdaging van 2020 hebben aangepakt.”

Forbes citeert ook de Noorse premier Erna Solberg, eveneens opgenomen op de lijst, die onlangs zei dat “landen waar de mensenrechten worden gerespecteerd en waar vrouwen topposities in de samenleving kunnen bereiken, ook de landen zijn die het best zijn toegerust om de covid-19-crisis aan te pakken.”

Nieuw-Zeeland beperkte het aantal infecties sterk met een strikte lockdown en telt iets meer dan 2000 besmettingen en 25 doden.

Taiwan kreeg de pandemie onder controle na strikte beperkende maatregelen en het grotendeels sluiten van zijn grenzen in januari, lang voordat westerse landen dat deden. Het aantal besmettingen met het virus kon er beperkt blijven tot iets meer dan 700 en het land betreurt slechts zeven doden.

Merkel bovenaan

Onder de zeventien nieuwkomers op de Forbes-lijst  staat ook Carol Tomé, hoofd van United Parcel Service, vanwege haar manier van omgaan met leveringen van pakjes die op korte tijd de hoogte in schoten.

Stacey Cunningham, de eerste vrouw aan het hoofd van de New York Stock Exchange, nam de “snelle” beslissing om bepaalde handelsbewegingen stop te zetten toen het virus zich in maart verspreidde.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor het tiende achtereenvolgende jaar bovenaan de groep van 100 vrouwen. Ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en de Britse koningin Elizabeth kregen een plek op de lijst.

Sophie Wilmès

Op plaats 71 staat onze ex-premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Ze staat daarmee tussen zangeres Beyoncé (72) en Zhou Qunfei (70), een selfmade onderneemster uit Hong Kong en de topvrouw van Lens Technology, het bedrijf dat de schermen voor de smartphones van onder andere Samsung en Nokia maakt. Zangeres Rihanna staat op 69.


Auteur: Matthew Lavietes met aanvullingen van Goed Nieuws

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten