bron: Thomas More

Ergotherapie kan een sleutelrol spelen bij de revalidatie van herstellende coronapatiënten. Die kampen vaak nog maandenlang met chronische vermoeidheid en andere klachten. Dankzij ergotherapie kunnen zij hun dagelijkse activiteiten efficiënter leren uitvoeren en zo langzaamaan hun zelfvertrouwen weer opbouwen. De Werkgroep Ergotherapie en COVID-19 lanceerde een website voor professionals én patiënten. Voor het webinar van hoogleraar Filip Raes (KU Leuven) ‘Weg van het piekeren’ lieten duizenden mensen hun belangstelling blijken. ‘Er is duidelijk nood aan goede informatie over methodes om met de soms hardnekkige naweeën van de ziekte om te gaan’, zegt docente Els Kuppens.

‘Uit onderzoek van de onderzoeksgroep ergotherapie aan de Universiteit Gent is gebleken dat het kunnen uitvoeren van betekenisvolle activiteiten tijdens de eerste lockdown periode positief geassocieerd is met de mentale gezondheid van volwassenen’, zegt Prof. Dr. Dominique van de Velde, UGent.

‘Kortademigheid bij cliënten met COVID-19 kan je voorstellen alsof je de trap oploopt met een neusknijper of alsof je de hele dag enkel door een rietje kan ademen’, zegt Ergotherapiedocente Els Kuppens. ‘Soms is zelfs praten al vermoeiend. Je kan je dus wel voorstellen hoe moeilijk het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals het huishouden dan wordt. En dat is zeer frustrerend. Ergotherapie kan hier echt een sleutelrol spelen, gewoon door praktische tips te geven en door de cliënten te leren hun gedrag aan te passen aan hun verminderde energiereserves.’

‘Dankzij mijn ergotherapeut heb ik geleerd om elke dag te gaan wandelen en actief te blijven. Hun positieve houding heeft me geholpen om door te zetten, ook al is mijn vooruitgang niet altijd zichtbaar’, vertelt Dimitri Flossy, revalidatiecliënt na COVID-19.

Webinars

‘In onze webinars leggen ergotherapeuten bijvoorbeeld uit hoe je energie kan sparen door zittend de wasmand te vullen in plaats van rechtstaand’, legt Els Kuppens uit. ‘Hoe je hulpmiddelen kan gebruiken zoals een wasmand op pootjes of een steelstofzuiger om minder snel moe te worden.  We leren de cliënten ook dat het OK is om even niet OK te zijn. Eigenlijk kun je het goed samenvatten met onze 5 P’ voor dagelijkse handelingen: stel Prioriteiten, Plan je activiteiten, kies de juiste Positie, Pas je tempo aan en bekijk het Positief.

‘Ergotherapie helpt patiënten hun dagelijks leven terug in handen nemen, maar er zijn nog te weinig doorverwijzingen naar de ergotherapeut’, zegt Pierre Seeuws, voorzitter beroepsvereniging Ergotherapie.

‘Helaas vinden cliënten die niet in het ziekenhuis opgenomen werden niet altijd de weg naar de ergotherapeut’, zegt Pierre Seeuws, voorzitter van de beroepsvereniging ergotherapie. ‘Er zijn nog te weinig doorverwijzingen, het complexe terugbetalingssysteem kan een hinderpaal zijn en niet iedereen weet wat een ergotherapeut kan betekenen voor hem/haar. Er is dus nog werk aan de winkel voor onze werkgroep.’


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here