Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

De gemeente Meierijstad in de provincie Noord-Brabant is gestart met de pilot ‘Young Leaders in Meierijstad’ voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. ‘Young Leaders’ is een opleidingsprogramma voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun talenten te benutten. Het doel is jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die verantwoordelijkheid willen nemen in hun buurt. Jongeren die meedoen, bouwen nieuwe vaardigheden op, leren na te denken over zichzelf en hun toekomst en worden geactiveerd om hun eigen kwaliteiten in te zetten als positief voorbeeld voor andere jongeren in de buurt.

De pilot bestaat uit een trainingsdeel en een activiteitendeel. Tijdens de training worden de jongeren in tien bijeenkomsten uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten, de manier waarop zij die kunnen inzetten in hun eigen leven en voor hun woonbuurt en versterken zij hun vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken. Ze bedenken een of meer plannen voor het organiseren van sociale activiteiten in hun buurt. Ook gaan zij van start met de uitwerking van hun ideeën door het samenstellen van een werkplan en begroting. Vervolgens moeten zij hun plannen waarmaken. Met ondersteuning van een coach gaan zij aan de slag met de uitvoering van de activiteiten die zij hebben bedacht. Hierbij valt te denken aan een buurtfeest voor jong en oud, een sporttoernooi of een jongerendebat. Deelnemers kiezen zelf welke initiatieven zij voor hun buurt willen nemen.
Door deelname aan het trainingsprogramma ontdekken jongeren hun talenten, versterken zij hun vaardigheden en leren zij maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in hun buurt. Zij ontwikkelen zich tot positieve jonge leiders en door met hun initiatieven naar buiten te treden, stralen zij deze activerende boodschap als voorbeeld voor andere jongeren om hen heen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here