bron: IPS - Afbeelding van Greg Reese via Pixabay

Ingenieurs van Stanford University onderzoeken een methode om afvalwater te screenen op covid. Zo zou een potentiële uitbraak ontdekt kunnen worden nog voor mensen symptomen krijgen.

Volgens een nieuwe studie in Environmental Science & Technology hebben de onderzoekers een methode gevonden om het virus in stalen van afvalwater te detecteren en tegelijk ook te bepalen of de infectieratio voor een bepaald gebied een opwaartse of neerwaartse trend vertoont.

Het identificeren van potentiële haarden van covid-19 komt zo een stapje dichterbij.

Stoelgang

Sporen van covid-19 zijn te vinden in rioolwater omdat het virus ook wordt afgescheiden in de menselijke stoelgang, die uiteindelijk in ons afvalwater eindigt.

De test identificeert genetisch materiaal in de vorm van RNA van sars-CoV-2, het virus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt.

Volgens Alexandria Boehm, professor burgerlijk ingenieur aan Stanford en coauteur van het onderzoek, kunnen concentraties van dat RNA in het rioolwater trends inzake covid-19-infecties in steden en gemeenten voorspellen.

Dat is goed nieuws omdat vandaag nog steeds veel mensen covid-19 krijgen zonder dat ze er zelf ziek van worden. Als mensen geen of slechts milde symptomen ontwikkelen, blijven ze vaak onopgemerkt, terwijl ze wel andere mensen kunnen besmetten. Mensen die wel symptomen krijgen en zich laten testen, hebben vaak al vele anderen besmet nog voor ze de testresultaten in handen krijgen.

Hotspots vinden

Covid-19 in afvalwater kunnen detecteren kan beleidsmakers waarschuwen voor een mogelijke uitbraak, en dat al enkele dagen voor de mensen de eerste symptomen ontwikkelen. Het onderzoek biedt dus een oplossing om nieuwe uitbraken te detecteren, hotspots te vinden en trends te bepalen met het oog op een snelle respons wat betreft publieke gezondheidsinterventies.

Het onderzoeksteam start nog deze maand een proefproject waarbij op acht verschillende plaatsen in Californië de klok rond afvalwater wordt gemonitord. Ze willen vooral nagaan welke veranderingen in de samenstelling van het water belangrijk zijn om onmiddellijk te rapporteren aan infectiologen, epidemiologen en virologen.

Het team denkt dat de resultaten van het onderzoek en het  proefproject ook in de toekomst hun nut zullen bewijzen bij de monitoring van ziektekiemen in afvalwater, ook als deze pandemie voorbij zal zijn.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here