Kerstverlichting op zonne-energie
bron: Thomas More-hogeschool

Campus De Nayer van de Thomas More-hogeschool in Sint-Katelijne-Waver straalt als nooit te voren. Decocity verlicht de hogeschoolgebouwen nog tot en met de kerstvakantie met kerstbomen en kerstbollen op zonne-energie. Met dit initiatief wil het bedrijf de geslaagde samenwerking met de opleiding Elektronica-ICT in de verf te zetten. Een gewaardeerde geste in deze barre coronatijden, nu licht en warmte tijdens de kerstperiode meer dan welkom zijn.

In 2015 ontwikkelden studenten van Elektronica-ICT van de Thomas More-hogeschool onder leiding van docent-onderzoeker Jurre De Weerdt, kerstverlichting die aangedreven wordt door zonne-energie. Aan dit project gingen heel wat maanden vooronderzoek vooraf. Het resultaat: 30 met zonnepaneeltjes verlichte kerstbomen in het straatbeeld. De vraag voor de ontwikkeling van zongestuurde kerstverlichting kwam van Bloemen Michiels, het vorige bedrijf van Decocity. Zij leverden destijds in onder andere Sint-Katelijne-Waver bloemenmanden om het straatbeeld op te fleuren. De manden hingen meestal aan lantaarnpalen. De haken waar in de zomer korven aanhingen, wilden ze ook in de winter gebruiken voor versiering. De milieuvriendelijke boompjes waren de ideale oplossing.

Elf uur licht

Na afloop van dit project zijn Decocity en Thomas More blijven samenwerken. De onderzoeksgroep EmSys (Embedded Systems)  bezorgt jaarlijks honderden besturingssystemen aan Decocity. Emsys, met Jurre De Weerdt als projectverantwoordelijke, maakt deze besturingssystemen volledig zelf (prints, solderen, bestukken …) in de Embedded Factory op Campus De Nayer.

Decocity is zich méér en méér aan het toespitsen op decoratieve verlichting op zonne-energie in het straatbeeld en niet enkel voor kerstbomen of kerstbollen. Deze verlichting is vooral populair omdat het uniek en milieuvriendelijk is. Het is een zonnepaneeltje dat de ledverlichting voorziet van energie. Dit werkt volledig autonoom en biedt dus alleen maar voordelen. De verlichting geeft dagelijks ongeveer 11 uur licht gedurende twee zelf te kiezen periodes. Ook de lichtintensiteit en de kleur van de led-verlichting kan aangepast worden naar wens.

Ook voor Campus De Nayer en onderzoeksgroep Emsys is het succes van dit type verlichting  goed nieuws, zowel voor studenten als onderzoekers, die ook in toekomst kunnen rekenen op interessante projecten en structurele samenwerking.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten