bron: febelfin - Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Banken werken sinds enige tijd met de bankoverstapdienst Bankswitching. Dit houdt in dat, indien particulieren met hun zichtrekeningen en betalingen de overstap willen maken naar een andere bank, dit vlot kan verlopen via deze dienst. Bankswitching is een gratis, snelle en makkelijke service die er bovendien ook voor zorgt dat betalingsopdrachten niet worden onderbroken.

De klant hoeft enkel zijn/haar nieuwe bank te contacteren, het aanvraagformulier in te vullen en dit te bezorgen aan de nieuwe bank. Hierna regelen de oude en nieuwe bank de overstap. De klant kiest ook zelf de overstapdatum op het formulier (minstens na 10 bankwerkdagen en uiterlijk binnen een maand). Het grote voordeel is dat de klant niet zelf het nieuwe rekeningnummer hoeft door te geven aan de schuldeisers die met domiciliëring werken en aan zijn/haar terugkerende betalers: de banken regelen dit onderling. De schuldeisers en terugkerende betalers ontvangen via de interbancaire dienst Bankswitching een melding over de overstap.

Deze banken slaan hierna de handen in elkaar om doorlopende-en memo overschrijvingsopdrachten over te zetten, betaalkaarten bij de vorige bank te schrappen, zichtrekeningen bij de vorige bank af te sluiten, het saldo over te zetten, schuldeisers en terugkerende betalers te informeren over het nieuwe rekeningnummer, en om de klant te informeren over blokkeringen en/of beperkingen actief bij de vorige bank. Na enkele dagen ontvangt de klant een overzicht van die schuldeisers en terugkerende betalers die op de hoogte zijn gebracht.

Bankswitching voor spaarrekeningen

Vanaf nu bieden een aantal banken deze dienst nu ook aan voor spaarrekeningen. De klant kan voortaan via de nieuwe bank om zijn/haar vorige spaarrekening bij de oude bank te vereffenen via Bankswitching. De nieuwe bank zal deze vereffening rechtstreeks regelen met de vorige bank. Opgelet: beide banken moeten Bankswitching aanbieden om van deze service gebruik te kunnen maken. De deelnemende banken die momenteel de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen aanbieden, zijn Axa bank België, bpost bank, Crelan, KBC Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, Europabank, ING Belgium en vdk bank.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here