Vlaanderen en Zuid-Afrika testen samen nieuwe batterijtechnologie
bron: IPS - Afbeelding van Harisankar Sahoo via Pixabay

VITO, het Vlaams centrum voor technologisch onderzoek, is deze week gestart met een project rond de opslag van elektriciteit in Zuid-Afrika. De bedoeling is om de transitie naar hernieuwbare energie in Zuid-Afrika te versnellen.

VITO, de onderzoeksorganisatie voor cleantech en duurzame ontwikkeling, rolt in Zuid-Afrika een “batterij-testbed” uit. Het werkt daarvoor samen met zijn Zuid-Afrikaanse evenknie CSIR en de Zuid-Afrikaanse overheid. Het project moet de introductie van energieopslag in Zuid-Afrika ondersteunen en de Zuid-Afrikaanse energietransitie versnellen.

In een testlabo zal nieuwe batterijtechnologie worden uitgetest en aangepast aan de lokale klimatologische en technische omstandigheden in Zuid-Afrika.

Transitie

Elektrische opslag is de “heilige graal” in de energietransitie, omdat die kan leiden tot een meer duurzame en stabiele energievoorziening en toegang kan geven tot elektriciteit voor een groter deel van de bevolking.

De Vlaamse expertise moet Zuid-Afrika helpen om de transitie naar hernieuwbare energie sneller te maken.

De samenwerking met partner CSIR is ook interessant voor VITO, zegt Arnoud Lust, manager bij VITO. “Wij krijgen de mogelijkheid om batterijtechnologie te testen in deze specifieke omstandigheden, waarvoor een grote markt zal ontstaan. CSIR levert de kennis over het energiesysteem en -beleid in Zuid-Afrika, waar de batterij-opslag zal bijdragen tot een betere energievoorziening.”

Energieopslag in ontwikkelingslanden

Het project kwam tot stand in het kader van het Energy Storage Partnership (ESP) van de Wereldbank, een programma dat de energieopslag in ontwikkelingslanden wil bevorderen.

Voor Vlaanderen betekent dit project een bijdrage tot het behalen van de doelstellingen op vlak van internationale klimaatfinanciering.

Van ontwikkeling naar samenwerking

Zuid-Afrika is, naast Malawi en Mozambique, het derde partnerland van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking. Na 2021 voorziet Vlaanderen in een transitie van ontwikkelingssamenwerking naar een sterke politiek-economische en diplomatieke samenwerking met Zuid-Afrika.

Omdat dit energieproject geschoeid is op een intensieve samenwerking met het Zuid-Afrikaanse economische weefsel, houdt het al rekening met die voorziene transitie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten