VITO, het Vlaams centrum voor technologisch onderzoek, is deze week gestart met een project rond de opslag van elektriciteit in Zuid-Afrika. De bedoeling is om de transitie naar hernieuwbare energie in Zuid-Afrika te versnellen.
VITO, de onderzoeksorganisatie voor cleantech en duurzame ontwikkeling, rolt
in Zuid-Afrika een “batterij-testbed” uit. Het werkt daarvoor samen met zijn
Zuid-Afrikaanse evenknie CSIR en de Zuid-Afrikaanse overheid. Het project moet
de introductie van energieopslag in Zuid-Afrika ondersteunen en de
Zuid-Afrikaanse energietransitie versnellen.
In een testlabo zal nieuwe batterijtechnologie worden uitgetest en aangepast
aan de lokale klimatologische en technische omstandigheden in Zuid-Afrika.
Transitie
Elektrische opslag is de “heilige graal” in de energietransitie, omdat die kan leiden tot een meer duurzame en stabiele energievoorziening en toegang kan geven tot elektriciteit voor een groter deel van de bevolking.
De Vlaamse expertise moet Zuid-Afrika helpen om de transitie naar hernieuwbare energie sneller te maken.
De samenwerking met partner CSIR is ook interessant voor VITO, zegt Arnoud Lust, manager bij VITO. “Wij krijgen de mogelijkheid om batterijtechnologie te testen in deze specifieke omstandigheden, waarvoor een grote markt zal ontstaan. CSIR levert de kennis over het energiesysteem en -beleid in Zuid-Afrika, waar de batterij-opslag zal bijdragen tot een betere energievoorziening.”
Energieopslag in ontwikkelingslanden
Het project kwam tot stand in het kader van het Energy Storage Partnership (ESP) van de Wereldbank, een programma dat de energieopslag in ontwikkelingslanden wil bevorderen.
Voor Vlaanderen betekent dit project een bijdrage tot het behalen van de doelstellingen op vlak van internationale klimaatfinanciering.
Van ontwikkeling naar samenwerking
Zuid-Afrika is, naast Malawi en Mozambique, het derde partnerland van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking. Na 2021 voorziet Vlaanderen in een transitie van ontwikkelingssamenwerking naar een sterke politiek-economische en diplomatieke samenwerking met Zuid-Afrika.
Omdat dit energieproject geschoeid is op een intensieve samenwerking met het Zuid-Afrikaanse economische weefsel, houdt het al rekening met die voorziene transitie.