Startups die de wereld een beetje beter gaan maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e

Drie  startups van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), t.w.  Lusoco, NC Biomatrix en Taylor mogen zich een jaar lang de ‘Beste Academische Startup van 2020’ noemen. De winnaars richten zich op een therapie voor het verlichten van glas dat energie kan oogsten, lage rugpijn en micro-elektronica voor zonnepanelen.

De drie TU/e-startups behoren tot de tien winnaars van de Academic Startup Competition 2020In een zinderende finale pitchten twintig geselecteerde academische startups voor een expertjury. De winnaars werden gekozen op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel en de teamsamenstelling van de startup.

Naast het mogen dragen van de eervolle titel van ‘Best Academic Startup of 2020’, zullen de startups deelnemen aan een intensief incubatieprogramma om hun ontwikkelkansen te vergroten. Ook worden ze geïntroduceerd in een netwerk van ondernemers, investeerders, bedrijven en krijgen ze toegang tot een coachingstraject met toegewijde mentoren.

Mona Keijzer, de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, sprak bij de bekendmaking van de prijzen: ‘Ik kijk ernaar uit om te zien hoe deze ondernemers de wereld een beetje beter gaan maken. Als innovatieve startups zorgen zij ervoor dat we bij de wereldtop horen als het gaat om innovatie en ondernemerschap. En dat we slimme oplossingen vinden, banen creëren en onze economie sterk houden. Zij geven smoel aan het motto “for every global challenge, there is a Dutch solution.”

Energie oogsten met glas

Lusoco produceert glas dat overdag energie oogst en ’s nachts licht afgeeft. Door glas of plastic te laten bedrukken met door hen ontwikkelde, sterk fluorescerende inkt wordt het licht dat op het bedrukte oppervlak valt, opnieuw op een zodanige manier uitgestraald dat het aan de zijkanten van de ruit naar buiten komt. Zonnecellen op de zijkanten van het glas zetten dit uitgestraalde zonlicht om in energie.

Lage rugpijn

NC Biomatrix richt zich op een zogeheten degeneratieve discopathie, de meest voorkomende oorzaak van rugpijn. Het product van NC Biomatrix is ​​een medische therapie die in staat is om de natuurlijke biomechanica van de wervelkolom te herstellen en daarmee de veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn te verlichten.

Hoger rendement zonnepanelen

Taylor, een andere winnaar namens TU/e, ontwikkelt en levert micro-elektronica voor de zonnecelindustrie. Met het product van Taylor zijn fotovoltaïsche installaties op commerciële schaal veiliger en sneller te ontwerpen, bouwen en onderhouden, terwijl ze een hoger rendement opleveren.

Academic startup competition

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische spinoffs binnen de universiteiten (internationaal) in de spotlight.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten