Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto orentodoros via Pixabay

Dit jaar hebben 21 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in de gemeente Meierijstad de gratis gastlessen over afval van de gemeente Meierijstad afgenomen. Dat is een record. Opvallend veel basisscholen, namelijk 14, hebben daarbij gekozen voor gastlessen over voedselverspilling. Naast het reguliere aanbod van zwerfafvallessen worden sinds twee jaar ook de gastlessen voedselverspilling aangeboden voor het basis- en voortgezet onderwijs

‘Jong geleerd is oud gedaan.’

Volgens gastdocent Madeleine Velthuizen past deze toename bij de toenemende landelijke aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling door de overheid en het Voedingscentrum. Wethouder van Rooijen van Meierijstad ziet ook een verband met het in zijn gemeente gevestigde Brabant Agri Food Capital. Hierin werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen en zetten de koers uit voor een ecosysteem in Noordoost-Brabant om de voedselketens van de toekomst te ontwikkelen. De interesse van de scholen voor gastlessen was dit jaar zelfs zo groot dat de gemeente extra geld beschikbaar heeft gesteld om aan alle wensen te kunnen voldoen. Van Rooijen: “Waar scholen vroeger kozen voor één of twee gastlessen in een bepaalde groep, kiezen zij nu voor een themadag of -week op school voor álle groepen. Mooi om te zien dat een regionaal thema ook in ons onderwijs op de kaart staat; want ‘jong geleerd is oud gedaan.”

Themaweek over voedselverspilling

Hoe ziet zo’n themaweek of dag eruit?
Voor elke groep worden er gastlessen op maat aangeboden, waarbij de kinderen leren over de duurzame doelen (Sustainable Development Goals) die verbonden zijn aan het thema voedselverspilling en zwerfafval.

Voor de kleintjes tot en met groep 4 is er een theatervoorstelling met Food Professor Kavel. Een verstrooide professor die niet alleen zijn receptenboek vergeet, maar ook alle ingrediënten om mee te koken. Hierdoor kan hij niet zijn beroemde gerechten maken voor de kinderen. Zijn assistente haalt hem tenslotte over om van ‘kliekjes’, overgebleven groenten en fruit met een plekje, de lekkerste smoothies te maken. Een jury van 3 kinderen beoordeelt deze.

De kinderen van groep 5 en 6 krijgen de gastles ‘No More Food Waste’ en groep 7/8 ‘Food Rescue’. Naast een stukje theorie, een doe-opdracht en een tof spel gaan ook zij aan de slag met het maken van smoothies van groenten (buitenbeentjes) en fruit met een bruin plekje. Ook leren de kinderen waar ze groenten en fruit het beste kunnen bewaren waardoor het langer houdbaar en lekkerder blijft

In het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen zelf smoothies maken die door een heuse jury worden beoordeeld. Het concept is te vergelijken met ‘Heel Holland Bakt’ maar dan met gezonde smoothies van groente en fruit met een bruin plekje.
‘Heel Holland bakt is een Nederlands televisieprogramma waarin tien deelnemers strijden om de titel ‘beste thuisbakker van Nederland’, een format van het Britse The Great British Bake Off.

De gastlessen zwerfafval en voedselverspilling maken onderdeel uit van het Afval- en Duurzaamheidsbeleid van de gemeente Meierijstad.
Meijerijstad is een middelgrote stad die is ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel en telt nu 81.000 inwoners. Het is qua inwonertal de zevende gemeente van Noord-Brabant. In oppervlakte is zij de op één na grootste gemeente van de provincie.    


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here